Kan man sjekke barnas mobil?
Har du egentlig kontroll på hva barnet ditt gjør på mobilen og sosiale medier – og hvor går grensen for hva som er greit å sjekke?
Som forelder er det lett å bekymre seg for hva ungene egentlig driver med når de sitter «limt fast» til mobil, PC eller iPad. Men er det akseptabelt å undersøke - uten å informere barna først?
Psykolog Peder Kjøs mener det er greit å lage sin egen konto på Snapchat og Instagram for å følge med på hva barna deler og gjør, men at det å sjekke telefonen eller private samtalelogger uten barnas samtykke neppe er en god idé.
** Har du lest denne? Trebarnsmor om barn og mobilbruk: – Har aldri spionert
– Det handler om tillit. Om ungdommen benekter at de var på fest forrige helg, oppnår du ikke så mye ved å dra frem et bilde fra Facebook for å bekrefte poenget ditt. Du skaper derimot en unødig konfrontasjon, og ungdommen føler seg lurt, mener Kjøs.
Han mener løsningen ligger i å ha en jevn og åpen dialog med de håpefulle.
– Ikke sett deg ned for å ha en alvorsprat bare når det skjer noe. Det er bedre å ha en løpende dialog rundt middagsbordet hele tiden, og snakke om spilleregler i sosiale medier og mobilbruk når det faller naturlig, mener Kjøs.
** Fikk du med deg denne? Sosiale medier-forsker: Skrytebilder kan synliggjøre økonomiske skiller blant barn
– For lite opplæring
Ekspert på sosiale medier og forsker ved NTNU, Halvdan Haugsbakken, mener det har dannet seg et tydelig skille mellom unge og voksne på sosiale medier.
– Det vi ser med yngre brukere på sosiale medier, er at de raskere hopper på nye sosiale plattformer, og tester ut ulike måter å kommunisere på. De finner ut hvilke poster og bilder som ender opp med å skape likes og oppmerksomhet. Etter hvert dabber interessen av, og da beveger de seg videre til neste app, sier Haugsbakken.
Heller ikke Haugsbakken tror løsningen ligger i at foreldrene prøver å kontrollere ungenes bruk av mobil og sosiale medier, men heller i en felles opplæring for alle barn på skolen.
Har du lest denne? Foreldre deler hysteriske erfaringer på sosiale medier
– Problemet vi har her i Norge, er at det digitale landskapet har blitt skapt av de unge, og det skaper en form for moralsk panikk. Vi bruker sosiale medier og data generelt for lite i skoleopplæringen. I og med at barn og ungdom ikke får nok opplæring i sosiale medier gjennom skolesystemet, blir de overlatt til seg selv og egen eksperimentering, og da ender flere med å gå på en smell eller få seg en lærepenge, sier Haugsbakken.
Både Kjøs og Haugsbakken poengterer at det er viktig å respektere aldersgrensene til de ulike sosiale mediene. De fleste har en nedre aldersgrense på 13 år.
Har du lest denne? Hekta på nettbrett og mobil: Hvor mye tid burde barna bruke foran skjermen?
Greit å sjekke
Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener derimot at det er helt greit å kontrollere ungenes mobiler og kontoer på sosiale medier i visse tilfeller. Han mener foreldres rett til å overvåke ungene når man tror de er i fare, veier tyngre enn prinsippet om privatliv.
– Hvis ungdommen din reiser på en fest og ikke kommer hjem til avtalt tid, vil du neppe nøle med å reise ut for å finne vedkommende dersom du tror han eller hun er i fare. Det er ikke noe annerledes om du tror vedkommende er i fare på sosiale medier, da må du inn for å se hva som foregår.
Mørch understreker også at dialog og opplæring er viktig.
– Ta en ordentlig prat med ungene dine når de fyller 13 år, og vær sikker på at de vet hvilke farer som finnes på sosiale medier før de registrerer sin egen konto. Snakk med dem om hva de skal gjøre om de havner i en ubehagelig situasjon, hvorfor man ikke burde dele nakenbilder, og fortell at du alltid er tilgjengelig om de har noen spørsmål. Da kan du også avtale at du vil ta en jevnlig sjekk av appene og mobilene deres etter hvert, slik at dere har en åpen avtale om dette, anbefaler Mørch.
Foreldreansvaret varer helt frem til ungene er 18 år gamle, men Mørch mener likevel det er lurt å løsne litt på strikken når de har vist at de er ansvarsfulle gjennom noen år.
– Om alt går greit til de fyller 15 år, kan du slutte med å kontrollere appene, og heller la ungdommene komme til deg når det er noe galt. Bygg opp en gjensidig tillit med barna dine, og snakk jevnlig om vanskelige temaer, råder Mørch.
Har du lest? Denne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna
Hvis man likevel frykter at noe er i ferd med å skje som er skadelig for barnet, ville ikke Mørch hatt problemer med å dobbeltsjekke de sosiale appene - selv etter at ungdommen har fylt 15 år.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.