Siste liten? Slik kan du spare penger på årets familieferie
Fly, hotell, utflukter og restaurantbesøk – sommerferien kan fort bli dyr, men slik trenger det ikke være. Her er ekspertenes beste tips for ferie på budsjett.
Reisejournalist og blogger Erik Valebrokk mener det fortsatt er gode muligheter for folk som ikke har bestilt årets sommerferie:
– Det finnes restplasser, og land som Egypt og Tyrkia har som regel stor kapasitet. På grunn av terrorfrykt er det mange ledige plasser og mange gode tilbud å finne i disse områdene, sier Valebrokk.
Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, er enig i at også de som er ute med feriebestillingen i siste liten, kan være heldige og gjøre kupp, men mener man må forberede seg på at de mest interessante reisene og hotellene som regel er borte. Det er heller ikke sikkert at de aktuelle overnattingsstedene er særlig tilrettelagt for barn. Han anbefaler derimot å ta en titt på svenske nettsider.
Les også: Ferietipsene på budsjett.
– For mange nordmenn er det ikke særlig langt å kjøre til nærmeste svenske flyplass, og dermed har man tilgang til et helt annet utvalg og andre priser.
Men vil du ha det største utvalget er det aller beste å starte planleggingen tidlig:
– Da er utvalget størst, og de rimelige flybillettene og overnattingsstedene er fortsatt tilgjengelige, sier Gundersen til Familieliv.
Medlemstilbud
Han mener det kan lønne seg å snakke med fastboende eller andre som ofte reiser til det utvalgte feriemålet, for å forhøre seg om når og hvor man bør se etter billige flybilletter. Forbrukerøkonomen anbefaler også å holde utkikk etter ulike spesialtilbud.
– Mange organisasjoner og foreninger har egne medlemstilbud som kan være svært gunstige, og som kan spare deg for mye penger. Turistforeningen, NAF og OBOS er eksempler på dette. Flere typer kredittkort har også egne rabatter. Tilbudene legges gjerne ut lang tid i forveien, og det viser igjen at det lønner seg å være tidlig ute med planleggingen, sier Gundersen.
Få med deg: Tobarnsmor om feriekabalen: – En kjempeutfordring
Legg ferien utenom skoleruta
Det er ingen hemmelighet at prisene er høyest i periodene hvor «alle» har fri. Har man anledning til å reise utenom fellesferier, bør man absolutt benytte sjansen, mener forbrukerøkonomen.
– Familier med barnehagebarn har en gylden mulighet til å reise utenom skoleferier, og det samme har mange foreldre i fødselspermisjon. I midten av august stuper prisene på fly og hotell, og det er mye penger å spare, mener Gundersen.
Velg destinasjon med omhu
Den norske kronen har de seneste årene svekket seg kraftig mot mange andre valutaer, og det har ført til dyrere ferieturer for nordmenn. Det finnes likevel fortsatt et behagelig prisnivå i flere land, mener Gundersen.
– Thailand, Vietnam og India er gode ferieland for nordmenn. Der er det billig å være, selv om det koster å reise dit. Ønsker man noe nærmere Norge, vil jeg anbefale Polen, Bulgaria, Kroatia og Tyrkia hvor man får mye ferie for pengene.
Chartertur anbefales
Valebrokk anbefaler barnefamilier å velge chartertur i stedet for å bestille fly og hotell selv. Slik får man som regel en tilrettelagt badeferie til en fornuftig pris. Unntaket er om man ønsker å reise til steder som ikke er like godt etablerte hos charterselskapene.
– Vil man reise til for eksempel Sri Lanka, Mauritius eller Karibien, bør man se hva prisen blir ved å , og sammenligne med hva charterselskapene tilbyr. Her kan man muligens komme bedre ut av det på egen hånd, mener reisebloggeren.
Har du lest denne? Trenger barna våre egentlig 13 uker ferie?
Når det gjelder selve hotelloppholdet, mener Valebrokk at all inclusive kan være et godt alternativ for en familie med et stramt budsjett. Gundersen er enig.
– Har man et veldig avgrenset budsjett, er all inclusive kjempesmart. På den måten har du nemlig veldig god oversikt over pengebruken, og det er en stor fordel. I flere land, som for eksempel Tyrkia, er det imidlertid så rimelig å spise ute at det ikke er sikkert at det er noe særlig å spare på all inclusive.
– Hvis man bor i en leilighet med et lite kjøkken er det et fint alternativ å lage maten selv. Det kan være spennende for hele familien å gå på nærbutikken og handle lokale råvarer, for så tilberede ny, annerledes og variert mat sammen, mener Gundersen.
Unngå turistfellene
Når man først er på ferie, kan det være lett å la seg rive med av alle mulighetene til å være med på spennende aktiviteter, og oppleve sjørøverparker og badeland. Men har man et stramt budsjett, er det nettopp dette man skal holde seg unna, sier Gundersen. Turistattraksjonene er gjerne kostbare, og i tillegg kommer mat og drikke gjennom dagen. Da kan tusenlappene fort fly av gårde. Forbrukerøkonomen mener man heller bør prioritere utflukter til en rimeligere penge.
Har du sett denne? Stor pågang på SFO og barnehager til tross for ferie
– Et godt alternativ kan være å leie bil for å komme seg rundt og se nye steder. Ofte kan man leie bil en dag eller to til en rimelig penge, og det kan være vel så morsomt, spennende og lærerikt som å være inne i en park eller på et tivoli. Man kan skape like gode minner med familien uten å betale dyrt for det.
Erik Valebrokk mener det er verdt å bruke penger på utflukter.
– Først og fremst er det lærerikt. Jeg synes rett og slett man bør dra på utflukter når man er på ferie. Å reise og møte andre mennesker og kulturer er noe av det mest oppdragende og positive jeg kan tenke meg. Både for barn og voksne, avslutter reisejournalisten.
Inkluder barna i sparingen
«Luksusfellen»-programlederen mener det er lurt å inkludere barna når familien skal spare penger til ferie.
– Barna synes det er gøy å få delta i planlegging og sparing. Det å spare penger til et elles mål og en felles drøm, kan være et morsomt familieprosjekt. Opprett en sparekonto og bli enige om et navn – for eksempel ”Lofoten 2016” eller ”USA 2017”, og sett inn en fast sum i måneden. Barna vil synes det er gøy å se at man stadig kommer nærmere målet, og foreldrene vil garantert bli inspirert av barnas begeistring.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.