Virker egentlig kjerringråd?
Kari Lise Jacobsen Eidjar, fastlege og medisinsk ansvarlig ved Legevakt Vest på Ullern, mener folk bør være skeptiske til kjerringråd.
– Mange av dem har overlevd gjennom generasjoner og har noe for seg, mens andre bør tas med en klype salt. Ved alvorlig sykdom, er det viktig å komme seg til legen. Å eksperimentere med ulike kjerringråd er ikke løsningen da, sier hun.
Bakgrunn: Kjerringråd mot sommerplager
Å ha tomat på solbrent hud eller melis på skrubbsår, er for eksempel ikke råd hun vil anbefale.
– Sukker gir næring til bakteriene, og kan bare gjøre det verre. Her er det rens med pyrisept eller klorheksidin som anbefales. For solbrenthet er aloe vera bra.
Mer info?: Ta kontakt med Legevakt Vest her
Hun ville heller ikke brukt potetmel mot sommerdiaré. Annen mat som bananer, blåbær og ris er stoppende og kan brukes når man har behov for å redusere antall tømminger/diareer. Det skal ikke brukes ved toksinforgiftning.
– Grunnen til dette er at dette krever en annen type behandling og forverrer situasjonen, sier fastlegen.
Les også: Slik løser du «kriser» på hjemmebane
Kjerringråd som forskning har vist fungerer, er for eksempel å ha eddik på vepsestikk og natron på brennmanet eller brennesle.
– Natron er basisk og nøytraliserer syren fra brennmaneten. Spytt kan også fungere, sier Kari Lise Jacobsen Eidjar og legger til:
– Hvis man blir brent av brennmanet er det viktig å skylle av trådene i sjøvann og ikke i ferskvann. Dette fordi trådene vil utskille enda mer giftstoffer i ferskvann.
Få med deg: Sprittusj på dukken og bleie i do: Tobarnsmorens beste kjerringråd
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.