Sosiale medier-forsker: Skrytebilder kan synliggjøre økonomiske skiller blant barn
Det kan være problematisk å dele bilder på sosiale medier fra før barna er født og oppover i barneårene - uten at barna har noe de skulle ha sagt.
Det mener seniorforsker Petter Bae Brantzæg. Ifølge en fersk rapport fra Brandtzæg og førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, Marika Lüders, er Norge et av landene i verden med høyest andel brukere av internett og sosiale medier.
Studien, som tar for seg bruk av sosiale medier blant eldre, viser til undersøkelser fra Norsk mediebarometer og Ipsos MMI som sier at 88 prosent av Norges befolkning bruker internett en gjennomsnittsdag. Av disse bruker 64 prosent Facebook, og 22 prosent andre sosiale medier.
Stor Familieliv-spesial: Barnas mange sommervalg
Foreldre deler mest
Facebook er den desidert mest brukte mediekanalen i Norge, med 3,2 millioner brukere. Men hva bruker vi det til? Brandtzæg, som blant annet har forsket i 15 år på hvordan nettbruk påvirker sosiale relasjoner, forteller at vi i stor grad skryter av oss selv og det vi opplever – særlig på ferie.
– De mest ivrige til å dele på Facebook er foreldre. Mye av dette er selvsagt skrytebilder og skrytehistorier av egne barn, fra de er født til de er langt opp i tenårene. Slik får barna en digital identitet formet av foreldre og ikke dem selv, og det i seg selv kan være problematisk, sier han til Familieliv.
Han viser i rapporten til den amerikanske professoren og forskeren Sherry Turkle, som sier at kommunikasjonen som i dag finner sted på sosiale medier i stor grad består av nye normer for åpenhet, selvbekreftelser og iscenesettelser, og nye sosiale strukturer.
Få også med deg: Flere barn enn noensinne får sommerferie med Røde Kors
Populært å dele feriebilder fra utlandet
Brandtzæg forteller at denne skrytingen dreier seg om alt fra at barnet tar sine første skritt, lærer å svømme eller sykle, og til hvilke karakterer de oppnår i videregående skole. Ferier er også et hett tema å skryte av – også blant den yngre garde.
– Slik blir ofte den mye omtalte presentasjonskulturen allerede skapt av foreldrene selv, før barna i det hele tatt vet om sosiale medier. Unge skryter også, og de forteller at dette skjer mest i forbindelser med utenlandsturer, sier han, og fortsetter:
– Utenlandsturer er vel blant det som deles mest på Instagram og Facebook, og det som også mottar mest likes fordi det er noe som skiller seg fra hverdagen. Slik kan det også være med på synliggjøre økonomiske skiller blant barn og unge – de som er og de som ikke er på utenlandsferier om sommeren.
Les også: Utdanningsetaten: 175 dager å reise på ferie på utenom skoletiden
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.