Tobarnsmorens beste tips for hjemmelaget barnemat
For bare to år siden syntes Maiken Anwar Walle det virket vanskelig å lage god og riktig mat til sin lille sønn. I dag inspirerer hun andre.
– Til tross for at jeg har en bachelor innen ernæring, syntes jeg det var vanskelig å vite hvordan jeg skulle lage riktig barnemat da jeg ble mor. Jeg følte at det var tryggere og enklere å kjøpe glass i butikken, forteller Maiken Anwar Walle (29) til Familieliv.
Det hele snudde da hun og mannen tok med sønnen, som den gangen var 10 måneder, til mannens hjemland Indonesia. Der ble de i to måneder.
– Der var det ikke mulig å oppdrive barnemat på glass, og jeg ble rett og slett tvunget til å lære meg å lage maten selv. Jeg innså fort at forvirringen og usikkerheten jeg tidligere hadde rundt hjemmelaget barnemat, var helt ubegrunnet, og at det var enkelt å lage sunn, god og næringsrik mat på egen hånd.
Har du lest denne? Ernæringsfysiolog: Flere fordeler med å lage hjemmelaget barnemat
Tenk enkelt
I dag er Maiken lidenskapelig opptatt av å inspirere andre til å servere de minste hjemmelaget mat. Gjennom hjemmesiden Sunnstart.no deler hun tips, råd, oppskrifter og informasjon rundt barnemat, i tillegg til å holde babymatkurs og foredrag. Tobarnsmoren ønsker å dele av sin kunnskap og sine erfaringer, og på den måten bidra til at andre foreldre slipper å kjenne på den samme usikkerheten som hun selv gjorde.
– Det trenger ikke å være avansert. Det er unødvendig å bruke råvarer som er vanskelig å få tak i, eller å stå en time på kjøkkenet for hver rett. Jeg er opptatt av at maten skal kunne lages enklest mulig, inneholde få ingredienser og bestå av råvarer som alle kan få tak i. Lettvint mat kan være både god og næringsrik, sier Maiken.
Les også: Ernæringsfysiologer: Ikke gi denne maten til barna.
Hun mener barnemat er noe alle foreldre kan få til å lage selv.
– Jeg er overhodet ingen mesterkokk, men hjemmelaget barnemat er så enkelt at til og med jeg klarer det - og da kan hvem som helst klare det, ler hun.
Bare fordeler
Sønnen Gabriel (3) spiser nå det samme som resten av familien, mens lille Elida (8 måneder) får hjemmelaget babymat. Maiken bruker vanligvis en til to timer i uken på å lage mat til datteren.
– Jeg lager forskjellige middager og noen fruktmoser som jeg porsjonerer og legger i fryseren eller i kjøleskapet. Jeg lager store porsjoner slik det er nok mat til et par uker fremover, det er både enkelt og tidsbesparende. Jeg pleier også å legge til side noen av grønnsakene jeg lager til resten av familien, mose det og servere det som grønnsakspuré til barna. Det tar bare ett ekstra minutt, forklarer ernæringsrådgiveren.
Vet du dette? Hvor mye godteri bør du gi barna?
Maiken ser en rekke fordeler ved at hun selv lager barnas mat helt fra de begynner å spise fast føde.
– De blir tidligere kjent med forskjellige smaker – i motsetning til babymat på glass som stort sett smaker helt likt. Jeg mener at nettopp dét er et godt utgangspunkt for å få mindre kresne barn som er vant til å smake på ny mat. Dessuten vil overgangen fra barnemat til «vanlig» mat bli enklere, sier småbarnsmoren.
Involver barna
Det aller viktigste er å involvere barna i matlagingen. På den måten får de et annet forhold til hva de spiser, og vil sette mer pris på gode smaker, mener Maiken.
– Vis barna de ulike ingrediensene, forklar hva de forskjellige råvarene er, og la dem få være med på å lage maten. Det at barna får se hva maten faktisk inneholder og består av, er med på å skape en annen interesse og begeistring, enn om maten serveres ferdigmost i et glass.
Les også: Flere barn og unge utvikler diabetes
Matglede i tidlig alder vil føre mye godt med seg senere i livet, mener hun.
– Ved at barna i ung alder blir bevisst på hva mat består av, vil de få kunnskap som gjør at de ikke i like stor grad bli påvirket av det som skrives i media. Jeg mener det kan gi barna et bedre forhold til sin egen kropp, og forhindre overvekt og spiseforstyrrelser i voksen alder.
Tips til kresne barn
Maiken mener man ikke må slutte å introdusere ukjent mat for barn – selv om det ikke alltid faller i smak de første gangene.
– Man må prøve på nytt og på nytt – gjerne i ulike konsistenser. Hvis barnet ditt ikke liker kokt brokkoli, kan du prøve å steke den, ovnsbake den, ha den i en grateng, eller til og med putte den i en smoothie. Det er med andre ord veldig mange måter å tilberede en matvare på, forklarer hun.
Fikk du med deg denne? Visste du dette om sukkerforbruket til barn?
Et annet tips er å la barnet være delaktig i hele prosessen – fra innkjøp til servering.
– Ta med barnet i butikken eller på en gård for å vise hvor maten kommer fra, og la den lille lage mat sammen med deg. Det vil skape interesse for mat, og gjøre det enda morsommere å spise etterpå.
Hun råder alle foreldre til å være bevisst på ordvalg rundt mat.
– Si aldri til barn at «dette er sunt» eller «dette er usunt og farlig». Si heller at «dette gjør deg sterk», «dette gjør magen din glad» eller «dette gjør at du får masse energi og kan løpe fort». Ingenting heter «nei-mat» når det gjelder barn – fokuser i stedet på alt barna kan spise og bør spise mer av.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.