Kreftforeningen: Solkrem alene ikke god nok beskyttelse
Et kvarter i solen kan være nok til at de minste blir solbrente. Her er ekspertrådene du bør kjenne til for å få barna trygt gjennom sommeren.
Vinterblek hud kan fort bli skadet, og ekstra utsatt er små barn. Huden deres er tynn og har lite utviklet pigment, som gjør den mindre motstandsdyktig mot forbrenning.
– Barn under seks måneder bør ikke være ute i solen, men beskyttes ved hjelp av skygge eller klær. Små barn bør generelt ikke oppholde seg for lenge i solen av gangen, sier hudlege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter til Familieliv.
Les også: Slik beskytter denne tobarnsmoren barna for solen
Fagansvarlig for forebygging av hudkreft i Kreftforeningen, Mona Stensrud, sier at det slett ikke holder å smøre solkrem på de aller minste.
– Solkrem kan til en viss grad beskytte huden mot uheldige effekter av UV-stråler, men det er ikke sånn at bare vi har tatt på solkrem, så kan vi være ubegrenset tid i solen uten å risikere skader. Vi kan ikke basere oss kun på solkrem - den må være et supplement til andre måter å beskytte oss på.
Pause i skyggen
Stensrud sier det er lite som skal til før de minste kan oppleve forbrenning. Lys hud kan bli solbrent på bare 15-20 minutter på en midtsommerdag i Sør-Norge, og foreldre bør derfor legge til rette for at barna kan være i skyggen.
– Dessuten må vi beskytte oss med klær og noe på hodet. Dette er gode solvaner som vi bør lære til barna, og som vi selv bør beholde gjennom hele livet.
De to ekspertene mener det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge barn kan oppholde seg i solen, fordi det avhenger av både hudtype, årstid og hvor man befinner seg.
– Best er det å ta pause fra de sterkeste solstrålene midt på dagen. Ta hensyn til hvor du befinner deg. Jo nærmere ekvator, jo sterkere er UV-strålene. Klær og skygge er det beste mot UV-stråler for barn, sier Slevolden.
Les også: Disse tingene får Giftinformasjonen flest spørsmål om fra småbarnsforeldre
Solkrem og smøring
I jungelen av solkrem og annen solbeskyttelse, kan det være vanskelig å vite hva som er best for barnet ditt. Det viktigste er å være oppmerksom på solfaktoren, mener hudlegen.
– Bruk solkrem med høy faktor som beskytter mot UVB- og UVA-stråler. De fleste solkremer inneholder en kombinasjon av fysisk og kjemisk filter, forklarer Slevolden.
Stensrud mener solkremen bør ha en faktor på minst 15, og minner alle om å bruke nok krem på huden.
– En god beskyttelse forutsetter at man smører kroppen jevnt og med tilstrekkelig krem. Noen anbefaler også å gjenta en smøring etter 20-30 minutter. Hvis vi bader, svetter eller tørker av solkremen, kan det være nødvendig å smøre på nytt, sier Stensrud.
Denne bør du lese: Dette må du gjøre dersom barnet spiser noe svært giftig
Heldekkende UV-drakt
I butikkene finnes et stort utvalg av sol- og badedrakter, såkalte UV-drakter, som beskytter barn fra de farlige solstrålene, og som gir en beskyttelse tilsvarende solfaktor 30 eller mer.
– Heldekkende UV-drakter kan være bra for de minste hvis barnet skal oppholde seg lenge i solen, sier Slevolden og legger til:
– En fordel med draktene er at de er behagelige også når de er våte, og noen velger derfor dette for eksempel på bade- eller båtferie. Også vanlige klær gir noe beskyttelse, og klær med farger beskytter mer enn lyse klær.
Les også: Familie måtte legge om livsstilen for å unngå diabetes
D-vitamin og after sun
De to ekspertene mener begge at solen er viktig for at huden skal danne D-vitamin, men det er lite som skal til før det det er nok.
– Det kan være fint å eksponere huden for solen noen få minutter for å sette i gang produksjonen av D-vitamin, men ikke hvis det medfører solbrenthet. Hvilken hudtype man har, vil derfor være avgjørende, mener Slevolden.
Stensrud legger til at huden får noe D-vitamin selv om man bruker solkrem. Kremen hindrer heller ikke for brunfarge, mener hun.
Har du lest denne? Flere barn og unge utvikler diabetes 2
– Det tar litt lenger tid å bli brun ved bruk av solkrem, men til gjengjeld sitter fargen gjerne litt bedre, og det er mindre risiko for at du går glipp av herlige soldager fordi du er blitt brent.
Og til slutt; er det hensiktsmessig å bruke penger på after sun-produkter?
– Bruk gjerne after sun hvis du synes det er behagelig. Men vit at det dessverre ikke fjerner eventuelle solskader du har fått, avslutter Stensrud.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.