Derfor bør barna spise økologisk mat
Ifølge ernæringseksperter oppnår man ikke nødvendigvis de store helsegevinstene av å spise økologisk mat, men likevel finnes det flere gode grunner til å velge det grønne alternativet.
– Barn er særlig utsatt for fremmedstoffer i mat, som for eksempel sprøytemidler, fordi de inntar mer mat og drikke i forhold til kroppsvekten. Særlig små barn har et immunforsvar som ikke er ferdig utviklet og som dermed gjør dem mer sårbare for sprøytemidler, sier Kari Tande-Nilsen, ernæringsfysiolog og rådgiver i medlemsorganisasjonen Oikos (Økologisk Norge), til Familieliv.
Hun forteller at dette også gjelder for kunstige tilsetningsstoffer, og at det skal mindre til før et barn overstiger det anbefalte inntaket. I tillegg til at økologisk mat er fri for rester av sprøytemidler, unngår du også rundt 280 ulike tilsetningsstoffer, ifølge Oikos.
– Helsemyndighetene anbefaler at man ikke gir kunstige søtningsstoffer til barn under tre år. For å få i seg færrest mulig tilsetningsstoffer bør man velge økologisk mat, mener hun.
Spesial: Slik kan Norge se ut om 20 år hvis alle spiser økologisk mat
Oikos: Barn mer utsatt for helsefarlig sopp
Ifølge Oikos inneholder økologisk mat generelt flere næringsstoffer, og de hevder at økologiske grønnsaker har et høyere innhold av C-vitaminer og antioksidanter. I tillegg peker de på at det er mindre helsefarlig sopp i økologisk korn.
Har du lest denne? Sparer nesten 50.000 i året på planlagte matinnkjøp
Tande-Nilsen viser til en risikovurdering fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet i 2013, som sier at barn kan få i seg inntil 3,5 ganger mer soppgifter fra vanlig korn enn det som anses som trygt.
– Kornprodukter er sentrale i det norske kostholdet, og utgjør en særlig stor andel i barns kost. Barn er derfor spesielt utsatt, og bør derfor spise økologiske kornprodukter for å unngå muggsoppgifter, sier hun.
** Få med deg: Bra for lommeboka og bra for miljøet
Kompenserer ikke for et usunt kosthold
Erik Arnesen har en master i samfunnsernæring, og jobber som helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL). Han hevder det er liten eller ingen forskjell på økologisk og konvensjonelt produsert mat når det kommer til ernæring, og at det derfor er umulig å slå fast at økologisk mat er bedre for helsen vår.
– Det er viktig å huske at økologisk mat er en betegnelse på hvordan maten er produsert, ikke hva maten inneholder eller hva slags helseeffekter den gir, sier han til Familieliv.
Les også: Rådene til deg som vil redusere kjøttforbruket
Han presiserer at det avgjørende for helsen vår er hvilket kosthold man har.
– Man kan ikke kompensere for et ellers usunt, ubalansert kosthold ved å velge noen økologiske produkter. Fra et folkehelsesynspunkt er hovedutfordringen å få barnas kosthold mer på nivå med anbefalingene for frukt og grønnsaker, fisk, sukker, salt og fett. Det er viktig at ikke spørsmålet om maten bør være økologisk kommer i veien for disse målene, sier Arnesen.
Sett denne? Ernæringsfysiologer: Her er maten du ikke bør gi til barna
Handler mer om bærekraft enn helse
Han får støtte av ernæringsekspert Kristine Skjøthaug.
– Forskjellen på næringssammensetningen i «vanlige» og økologiske matvarer er liten, sier hun, og fortsetter:
– For meg handler ikke valg av økologiske matvarer om helse og sunnhet, men om bærekraft. Det er viktig for oss alle at det utvikles et landbruk som tar vare på jorda og kan gi oss og barna våre matvarer i fremtiden.
Har du lest denne? Unngå bakterier: Slik oppbevarer du maten riktig
Selv om det ikke er påvist noen helsegevinster ved å spise økologisk mat, mener Skjøthaug det kan være gunstig å velge dette fremfor konvensjonelt produsert mat hvis man har muligheten.
– Økologisk mat har mindre rester etter sprøytemiddel enn vanlig mat. Samtidig viser mattilsynets målinger at rester etter sprøytemiddel er under grenseverdiene i vanlig mat. Det er altså trygt og sunt å velge de vanlige matvarene.
Les også: Ernæringsfysiolog: Flere fordeler med å lage hjemmelaget barnemat
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.