Så enkle grep kan du ta: Bra for miljøet og bra for lommeboken
Det trenger ikke være tidkrevende eller koste skjorta å leve grønnere i en hektisk hverdag. Her er ekspertenes beste øko-råd.
Økologiske matvarer koster gjerne litt mer enn maten som er produsert på vanlig måte. Det skyldes ifølge matportalen.no både at økologisk dyrking gir mindre avling og kan være mer arbeidskrevende, og at det tas inn mindre rasjoner av økologiske produkter til butikkene - noe som gjør at varene blir dyrere.
Så hvordan bør man egentlig gå frem dersom man ønsker å leve mer naturlig og mer økologisk, uten å blakke seg?
Vi ba organisasjonen Oikos - Økologisk Norge og en av forfatterene av boken «Renere liv», Birgitte Magnussen, om å dele sine beste tips til hvordan du enkelt og rimelig kan legge om til en grønnere livsstil.
Få med deg: Slik kan Norge se ut hvis alle kun skal spise økologisk mat
* Skriv handlelister. Prøv å handle én gang i uken, istedenfor masse stressende småhandling uten oversikt. Det blir fort dyrt.
* Legg om gradvis. Du trenger ikke gjøre alt på én gang, men heller bytte til grønne, naturlige og økologiske produkter etter hvert som gamle produkter brukes opp.
* Spis mindre kjøtt og mer belgvekster. Velg økologiske bønner, erter, linser. De er ikke sprøytet, og er både billige og lett tilgjengelig i dagligvarebutikken - både tørket og ferdigkokte i småkartonger.
Les også: Familier i kø for å være bønder på deltid
* Ha mye økologisk frukt og grønt tilgjengelig hele tiden, og bruk dette flittig i matlagingen.
* Kjøp økologisk melk. Økologiske kyr får gå på beite, noe som gir sunnere melk. Prisforskjellen er liten, og du gir bøndene beskjed om hva du vil ha.
* Bak brød selv, av økologisk mel. Med lite gjær og langtidsheving er det lett å passe inn i en normal hverdag. Grovt, hjemmebakt brød gir mer mat per skive. Da blir man mett av færre skiver, og det går dermed mindre av dyrt pålegg.
Les også: Lag din egen kjøkkenhage.
* Lag mye mat på én gang. Da har du til lunsj eller middag dagen etter også, og sparer masse tid. Supper og sauser er for eksempel genialt å lage dobbelt opp av.
* Spis opp maten du har kjøpt inn. Legg inn en restemiddag hver uke.
* Har ikke butikken din økologiske varer? Spør de ansatte, så ofte du kan. Si fra hva du vil ha.
* Gjør det selv! Det er utrolig mye som er enkelt å lage selv hjemme, som både hudpleie og rengjøringsmidler.
Kilder: Oikos - Økologisk Norge og livsstilsveileder og forfatter Birgitte Magnussen
Les også: Derfor bør barna spise økologisk mat
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.