Slik gjør du overgangen enklere fra barneskole til ungdomsskole
Det nærmer seg skolestart, og for kommende åttendeklassinger betyr det en ny hverdag i et nytt miljø. Her er ekspertenes beste tips for å gjøre ungdommene mentalt forberedt på overgangen.
Etter en lang sommerferie er skolestart spennende for de fleste, men for kommende ungdomsskoleelever er nok sommerfuglene i magen ekstra store. Nye rutiner, krav og forventninger står for tur, og de aller fleste starter på en ny skole med nye lærere og klassekamerater.
Leder i Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG), Gunn Iren Müller, mener god informasjon vil lette overgangen for barna.
Les også: Lærernes beste skolestart-tips
– Foreldre bør søke informasjon om den nye skolen og hvilke miljømessige faktorer som gjelder - med presisering av nye utfordringer, klasselærere, gruppesammensetninger, navn på fag og timer, og arbeidsplaner. Om denne informasjonen er riktig formidlet og forstått av foreldre, vil den lettere videreformidles til barna på en betryggende måte, sier Müller til Familieliv.
Informer skolen
Hun legger til at en god dialog mellom hjem og skole om innhold og opplegg er viktig for å gjøre foreldre og barn trygge, og at det kan være hensiktsmessig å ha en forventningssamtale helt i starten av skoleåret.
– Foreldrenes viktigste oppgave er å snakke positivt om at endringer gir mange muligheter til å få nye venner. At nye lærere kan gi ungdommene både ny kunnskap - men også andre måter å lære nytt stoff på. I tillegg vil det komme nye fag som ungdommen vil ha glede og nytte av.
Har du sett denne? Henriette (13): Gruer meg litt til å få karakterer.
Foreldre til barn som gruer seg ekstra mye til å skilles fra det kjente og trygge, bør gi skolen relevant informasjon om dette, mener FUG-lederen. På den måten kan skole og hjem sammen legge opp en best mulig overgang.
– Resultatet av dette kan være at skolen gjør det mulig for eleven å gå i samme klasse med noen han eller hun er trygg på. Det kan også være avgjørende at kontaktlæreren og resten av lærergruppen er forberedt på elevens personlige utfordringer før skolestart, og at ungdommen får bekreftet at han eller hun blir tatt imot av omsorgsfulle og kompetente voksne på skolen.
Les også: Tipsene du bør følge når du hjelper barna med leksene
Gi ditt barn en konkret oppgave
Inger-Lise Køltzow er lektor i ungdomsskolen, forfatter av boken «Tiden med barn» og firebarnsmamma. Hun oppfordrer foreldre til å ha en åpen og ærlig kommunikasjon.
– Fortell om dine egne erfaringer, at du husker hvor nervøs du var før du skulle starte på ungdomsskolen, men at det som regel går veldig bra og at det ikke er så skummelt som man kanskje frykter. Vi som jobber i ungdomsskolen har gode rutiner når det gjelder å ta imot nye elever, så stol på at skolen kan jobben sin og at lærerne vil elevens beste, sier Køltzow til Familieliv.
Få også med deg: Er barnet ditt plagsomt sjenert? Dette kan du som forelder gjøre
Hun har et helt konkret råd å gi foreldre til barn som synes det er ekstra vanskelig å bli kjent med nye mennesker.
– Gi sønnen eller datteren din i oppgave å ta kontakt med én person som også ser ut til å være alene i løpet av de første skoledagene. Det er viktig at du som forelder ber barnet fortelle hvordan det gikk, samt følger ekstra med til barnet har fått god kontakt med andre i klassen.
Snakk om eventuell mistrivsel
Får man inntrykk av at barnet ikke trives på den nye skolen er det viktig å ta grep.
– Skap en dialog og en stemning der man snakker åpent og ærlig om alt. Det får man til ved å stille åpne spørsmål og ved å ta imot svarene uten å mene så mye. Følg ellers med på hvordan det ser ut til at barnet har det, og vær ikke redd for å ta kontakt med lærer om man er bekymret for noe. Be om et møte med skolen slik at man kan samarbeide om å løse eventuelle problemer, råder Køltzow.
Så du denne? Vennskap etableres tidlig: Disse barna får lett venner
Müller er enig.
– Spør barnet hva det konkret er misfornøyd med. Det kan dreie seg om medelevenes oppførsel, møtet med lærerne og/eller undervisningen. Når man som forelder har funnet ut hvor skoen trykker, kan man legge dette fram for skolen og be om passende tiltak, forteller FUG-lederen.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.