Kjendisskokk raser mot palmeoljeindustrien: - Ødeleggende for kroppen og kloden
** Regnskogfondet: Dyrearter blir utrydningstruet på grunn av palmeolje.
Kjendiskokken Sonja Lee styrer helt unna palmeolje, og sammenligner den med gift både for kroppen og miljøet.
Lee er datter av den kjente nuddelkokken Mr. Lee, og allerede som liten kunne hun gjerne stå flere timer foran grytene for å få til de beste smakene. Da hun bestemte seg for å bli kokk tok hun et valg: Aldri skulle hun servere gjestene sine mat som inneholdt palmeolje.
– Palmeolje finnes i alt fra kjeks, pålegg, sjokolade, ferdigretter og middagsmat. Når forbrukerne ikke er opplyst om hvordan produsentene merker disse matvarene, er det vanskelig å ta riktige valg. Palmeoljen er helt ødeleggende for kroppen og kloden vår, og jeg kan ikke forstå at produsentene fortsetter å tilsette maten dette.
Les også: - Kan barna gå, kan de lage mat
Palmeolje har de siste årene skapt debatt. Organisasjoner og bloggere har gått i bresjen for å fjerne oljen fra butikkhyllene. Lee mener det slett ikke gjøres nok:
– Dette er et ansvar som ligger på myndighetene. Når vi vet at regnskogen fjernes, dyrearter trues og at folkehelseproblemene øker bare fordi man putter palmeolje i produktene, da er det på tide at noe gjøres, sier hun!
Sammenligner med smør
Fra et helseperspektiv sammenligner Helsedirektoratet oljen med smør, og sier at problemet nødvendigvis ikke er palmeolje i seg selv, men den økende bruken av mettet fett i det norske kostholdet.
– Palmeolje inneholder omtrent like mye mettet fett som vanlig smør. I Norge bør vi generelt spise mindre mettet fett. Riktig mengde og type fett i kosten kan bidra til å fremme helse og forebygge alvorlig sykdom, sier Gry Hay, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet - via sin kommunikasjonsrådgiver.
Hun anbefaler derfor bruk av rapsolje, soyaolje eller olivenolje i matlaging, og at man bør begrense inntaket av smør og palmeolje.
Les også: En matpakke i endring!
– Nøkkelhullsmerkingen er et nyttig hjelpemiddel for å velge riktige produkter når man handler i butikken. Alt fett, inkludert oljer, har imidlertid et høyt innhold av kalorier, så mengden må bremses for at man skal unngå overvekt.
Hun får støtte av overlege Kjetil Retterstøl:
– De siste årene har man sett en økning av mettet fett i kostholdet. Kokos- og palmeolje inneholder nettopp mye mettet fett, akkurat som smør. Og det er det mettede fettet som fører til avleiringer på innsiden av blodårene som gir hjerte- og karsykdommer, sier han.
Overlege Retterstøl presiserer viktigheten av måtehold og at oljen – sammen med et variert og sunt kostholdet – ikke alene fører til hjerte og karsykdom. Men på spørsmål om han selv spiser produkter som inneholder palmeolje og kokosolje svarer han følgende:
– Nei, det holder jeg meg unna. Som forbruker har man nok produkter å velge mellom, og man kan fint velge andre varer som ikke inneholder palmeolje eller kokosolje. Problemet er når forbrukeren ikke skjønner forskjellen mellom det og vanlig rapsolje, sier hun.
Les også: Her er de nyeste matpakketrendene!
– Regnskogen ødelegges
I tillegg til helseperspektivet, mener Regnskogfondet at palmeoljeindustrien er såpass skadelig for miljøet, at forbrukerne er nødt er nødt til å ta grep:
– Hvert år blir store regnskogområder hugget ned for å etablere palmeoljeplantasjer. Denne industrien er hovedårsaken til at regnskogen ødelegges i Indonesia og Malaysia, sier Anja Lyngsmark i Regnskogfondet.
Hun mener produksjonen er en trussel mot dyr, planter og urfolk og etterlyser en tydeligere bevissthet hos forbrukere og næringslivet, slik at etterspørselen etter hvert vil gå ned.
– De ti siste årene har den globale etterspørselen eksplodert og palmeoljeproduksjonen har doblet seg. En av konsekvensene er at orangutangen nå er utryddingstruet. Indonesia har ambisjoner om å doble sin produksjon innen 2020, og det er lite sannsynlig at det vil skje uten enda mer regnskogsødeleggelse. Norske forbrukere og bedrifter bør derfor bruke mindre palmeolje, og kreve at palmeoljeindustrien skjerper seg, mener Lyngsmark.
Tre kjappe om palmeolje:
** Palmeoljeplantasjer i Indonesia dekker 6 millioner hektar, regjeringen har planer om ytterligere fire millioner innen 2015.
** 85 prosent av palmeoljen på det globale markedet kommer fra Sørøst-Asia og avskogingen står for omtrent 10–15 prosent av vendens klimagassutslipp, skriver Regnskogfondet på sin hjemmeside.
** Oljefondet trakk seg i 2013 ut 23 palmeoljeselskaper, fordi de ikke produserte palmeolje på en bærekraftig måte. Det skrev E24 tidligere i år.
Kilder: Regnskogfondet, E24 og Wikipedia.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.