Øvelsene som gjør barnet svømmedyktig
Mange ønsker å lære barnet sitt å svømme før det begynner på skolen etter sommerferien. Her finner du ti gode tips som kan hjelpe deg på veien.
Start tidlig
– Oppsøk en svømmehall hvor det er godt og varmt vann og ta det helt med ro i starten. Det aller beste er å melde seg på kurs som har profesjonelle instruktører, så det blir en riktig progresjon, sier leder for Risenga Svømmehall, Inger Christiansen Bagle.
Vær med i vannet
– Selv om du melder barnet på svømmekurs, bør du prøve å finne et kurs hvor du som forelder også kan delta. Slik blir barnet trygt i vannet, sier Bagle.
Les også: Tok med barnet på svømmekurs
Flyte-øvelser
– Start med å forme kroppen til barnet som en sjøstjerne og legg det på ryggen. Støtt hode og nakke. Pass på at hodet er langt nok ned. Hvis hodet er for langt opp synker hoftene ned, tipser svømmeinstruktør Even Hjartholm, som er leder for læråsvømme.no.
Gli i vannet
– Mange bremser når de svømmer, for de har ikke lært seg å gli ordentlig. Da kan det være fint å forme kroppen som en pil. Ligg på ryggen, ha bena samlet og armene mot hverandre over hodet. Når barnet er trygg kan man prøve samme øvelse på magen. Her slår du to fluer i en smekk, siden barnet både øver på å flyte og blir bedre på å bli i vannet, sier Hjartholm.
Gjør pusteøvelser
– For den som er utrygg i vann så kan det være fint å starte med pusteøvelser. Da trenger man ikke ta hodet under vann i starten, men bare lage bobler med munnen og trekke pusten igjen, sier han.
Les også: Norges Svømmeforbund: For lite undervisning i norsk skole
Bli trygg i vannet
– Det viktigste når man lærer å svømme er å få barnet til å føle seg trygg over og under vann. Det er en vesentlig del for å få til svømming, teknikk og øvelser. Så det å bruke god tid på lek, er en god investering. Det kan man begynne med fra de er babyer, sier Even Hjartholm.
Rotasjon
– Det å øve på å rotere fra mage til rygg er viktig. Her bruker man kjernemuskulaturen og hoftene, som er vesentlig i mange andre svømmeøvelser. Du bruker mindre krefter i armene hvis du får litt mer kontakt med kjernemusklene, sier svømmeinstruktøren.
Begynn med crawling
– Det er faktisk ganske vanskelig for mange barn å brystsvømme, for rumpa synker fort ned. Noe av det letteste er å begynne å øve på crawling, etter barnet har blitt trygg i vannet og pusteteknikk er på plass, sier Hjartholm.
Bruk aktive flytemidler
– Det å gjøre barnet vant til passive flytemidler som armringer, er ikke nødvendigvis lurt. Man lærer mye mer kontroll i vannet med aktive flytemidler, som for eksempel et flytebrett. Da må man selvfølgelig passe ekstra på, sier Hjartholm.
Lær barnet å redde seg selv
– Når barnet har begynt å være litt i vann, er det lurt å lære det grunnleggende kunnskaper om hvordan man passer på seg selv. På kurs lærer man ikke bare å svømme, men også hvordan man redder seg selv hvis man kommer i vanskelige situasjoner, som hvis man faller utfor en båt, redningsvesten sklir av eller lignende, sier leder Bagle.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.