Slik kan du gjøre overgangen etter bruddet lettere for barna
Delt bosted, eller mer tid hos mor eller far? Tusenvis av barn og unge opplever hvert år at foreldrene skiller lag. Ekspertene gir deg rådene for hvordan du kan gjøre overgangen litt lettere.
Det er fortsatt vanligst at barna bor sammen med mor etter bruddet, men stadig flere praktiserer imidlertid delt bosted, ifølge Barne- ungdoms- og familiedirektoratet.
I dag er barneloven nøytral og lar det være opp til foreldrene selv å avtale hvem barnet skal bo hos, men regjeringen har varslet at de ønsker å endre loven, og at delt bosted kan bli utgangspunktet når foreldre går fra hverandre.
Formålet er å sikre barna samvær med begge foreldrene og likestille foreldrene som omsorgspersoner. Delt bosted er en ordning psykolog og professor ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, mener ofte er den beste.
– For veldig mange familier er delt bosted en løsning å foretrekke. Det er fordi den likestiller foreldrene og barna slipper å velge hvem de vil bo hos, sier Thuen til Familieliv.
Les også: Slik forteller du barna at du har fått deg ny kjæreste
Mer tilfredse
Psykologen forteller at det er gjort ulike studier i nordiske land hvor det kommer frem at barn som bor like mye hos mor og far er mer tilfredse og har færre psykososiale problemer sammenlignet med barn som hovedsakelig bor hos kun én forelder.
– Det kan bli vel så ustabilt å bo hos bare den ene forelderen, fordi man da har stadige skiftninger ved at man besøker den andre, mener Thuen.
Han understreker nødvendigheten av et godt samarbeid mellom mor og far – uansett ordning, men forteller at forskning viser at delt bosted fungerer bra i de fleste tilfeller – også når foreldrene samarbeider dårlig.
Mor og stemor forteller: Slik er grensesettingen i en moderne familie
Ingen fasit
Barnepsykolog Willy-Tore Mørch mener at det ikke finnes noe fasitsvar på hvilken bostedsordning som fungerer best for barn etter samlivsbrudd.
– Noen studier viser at det blir færre konflikter mellom foreldrene med delt bosted, og man antar at det er til barnets beste at det er lite konflikter mellom foreldrene. Andre studier viser færre psykiske helseplager hos barn med delt bosted. Problemet er at det er umulig å vite om det er delt bosted eller andre faktorer som påvirker barnas psykiske helseplager, sier Mørch til Familieliv.
Les mer: Ekspert om nye forhold: Slik setter dere felles grenser for «mine» og «dine» barn
Barnets beste
Mørch mener det viktigste i alle tilfeller er å la barnet være med på å bestemme hvor det skal bo, og sørge for at det ikke må bo et sted det ikke ønsker.
– Min holdning er at barnets medvirkning må respekteres og at foreldrene må stå fritt - i samråd med barnet - til å avgjøre hva som er best. Delt bosted fungerer godt for mange, men ikke nødvendigvis for alle. Mange barn, spesielt når de blir eldre, sier at det er slitsomt å måtte flytte hver uke - selv om de får like mye kontakt med begge foreldrene, sier barnepsykologen.
Mørch mener flere premisser må ligge til grunn for at delt bosted skal være en god løsning for de minste.
– Det forutsetter lavt konfliktnivå mellom foreldrene, samt geografisk nærhet mellom bostedene slik at barna får beholde nettverk og skole.
Få med deg: Syv råd til hvordan du lykkes med grensesetting i en «moderne familie»
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.