Mange foreldre gjør DENNE klestabben i høst
** Slik kler du barna riktig
Barnehagepedagogene er enige: Mange foreldre kler barna sine for varmt når høsten kommer.
– Foreldre glemmer ofte at barna er mye mer aktive enn dem selv, derfor har ofte mamma og pappa en tendens til å kle barna for varmt, sier daglig leder i Birkebeineren Friluftsbarnehage, Line Elisabeth Dalseng-Hansen.
Hun får støtte av assisterende styrer i Treskeveien barnehage, Bjørn-Petter Solbøe.
– Alle barn er forskjellige. Noen fryser lettere, og noen blir lettere varme. Vi bruker alle tid på å akklimatisere oss. Høsten er ofte en tid mange barn blir forkjølet og syke, derfor er det viktig å tenke på at barna ikke skal fryse.
– Men det hjelper heller ikke å kle dem for varmt, sier han.
Alltid ull
Et svett barn kan fort bety et kaldt barn. Pedagogene mener derfor det er viktig å følge med på aktivitetsnivået til barna, slik at man kan avgjøre om det er godt nok kledd.
De er enige om at det er ett plagg som gjør susen både høst og vinter:
– Ha alltid ull innerst. Det transporterer fuktigheter og isolerer godt, sier Dalseng-Hansen.
Les også: Hvordan få barna i søvn
Når det begynner å bli kaldt ute er ull også å foretrekke som mellomlag, men her kan det noe rimeligere stoffet fleece også gjøre susen, mener Solbøe.
– Så lenge det ikke blir vått, kan fleece fungere bra som mellomlag. Bomull holder ikke mål når det blir kaldt, da det bare absorberer og ikke transporterer fuktighet. Dette betyr at man i hvert fall bør holde seg unna bomullssokker når det blir kaldt, sier Solbøe.
Les også: Slik håndterer du andres «rakkerunger»
Lag på lag
Pedagogene mener foreldrene kommer langt med følgene huskeregel:
En sikker vinner er ull innerst. Som mellomlag kan fleece benyttes. Ytterst bør barna ha vindtett og vanntett.
– Personlig er jeg ikke glad i gummitøy – heller ikke på føtter, men i praksis er det dét som duger best i barnehagen når det regner. Uansett, så blir barna våte til slutt. Hvis det ikke regner mye, er jakke, bukse og sko med membran bedre, fordi det puster og dermed blir det ikke så tett, sier Solbøe.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.