Slik får du poden bleiefri
Det kan være utfordrende å få småen til å bli tørr, og pottetrening er ofte en tidkrevende prosess. Her er ekspertenes beste tips på veien mot bleieslutt.
Etter hundrevis av bleieskift kan det for mange foreldre være fristende å få poden til selv å gå på do. Ifølge uroterapeut ved Universitetssykehuset i Trondheim, Aud Myran Hofsli, bør man introdusere barnet for potte en stund før man tenker bleieslutt.
– Legg potta i lekekassen, slik at barnet blir kjent med den. Vis og forklar hva det er, ha et positivt fokus og lek det i gang. Sommeren når barnet er mellom ett og et halvt og to år er en fin tid for å starte, men man må selvsagt vurdere barnets modenhet og respons, sier Hofsli til Familieliv.
Les også: Belarose sluttet med bleie før hun var to år
Hun understreker at det er vanlig å bruke flere måneder på pottetreningen.
– Tilbakefall er vanlig. En toåring som ikke blir tørr i løpet av sommeren må få på bleien igjen for så å prøve mer aktivt igjen neste sommer, sier Hofsli.
Også uroterapeut ved Barnepoliklinikken på Ullevål sykehus, Siri Harket, forteller om store individuelle forskjeller blant barn.
– Det finnes mange studier om når barn oppnår blærekontroll, og definisjonene kan være uklare og metodene forskjellige. Vi ser imidlertid et spenn fra ett til fire år, med et gjennomsnitt på to og ett halvt. Ifølge en studie gjort i Gøteborg bør potten introduseres når barnet er mellom ett og ett og et halvt år, sier hun.
Så du denne? Venter du barn? Spar tusenlapper med disse tipsene
Ikke tving barnet
De to ekspertene mener det er avgjørende at barnet ikke tvinges til å sitte på potta, og at treningen oppleves som positiv.
– Oppmuntre barnet til å prøve potta - gjerne med klærne på. Barnet må få observere hva de andre i familien gjør, så la det være på do sammen med eldre søsken og foreldre. Gi skryt og positive tilbakemeldinger når det presterer - enten det bare er å sitte på potta eller kanskje tisse i doen, sier Hofsli.
Hun råder foreldre til å observere og vurdere barnets reaksjoner hele veien.
– Er man for tidlig ute eller for voldsom, kan man måtte avbryte læringen i flere måneder. Barnet må være både psykisk og fysisk moden for læringen. Hvis han eller hun er helt uinteressert eller blir stresset, er det lurt å ta på bleien igjen og legge temaet helt dødt en periode. Vent til barnet responderer positivt eller viser interesse igjen.
Få også med deg: Cecilie sparte tusenvis på å kjøpe brukt til datteren
Rolig og hyggelig stund
Harket råder foreldre til å starte pottetreningen under en rolig periode, og gjøre det til en hyggelig aktivitet.
– Skaff en potte som du tror barnet vil like, og gjør pottetreningen til en koselig stund. Ha med noen bøker å titte i, syng eller hør på musikk. Tren gjerne med en dukke slik at barnet kan la dukken sitte på potta først og så prøve selv etterpå. La noen sitte ved siden av barnet for å holde det med selskap, tipser hun.
Harket anbefaler å velge omtrent samme tidspunkt hver dag.
– Det beste tidspunktet for å lykkes er rett etter at barnet har våknet og en stund etter måltid. Ta bleien av rett etter at det har våknet på morgenen slik at nattisset kan komme i potta i stedet for i bleien. Unngå også at barnet drikker i sengen gjennom natten.
Les mer: Slik leker du med barna - alder for alder
Kan ta tid
Veien mot bleieslutt kan være lang, men det er ikke unormalt, sier de to uroterapeutene.
– Det er vanskelig å si hvor lang tid prosessen tar. De fleste barna blir tørre på dagtid først, deretter om natten. Frem til femårsalderen er det liten grunn til å ta kontakt med helsepersonell, med mindre det oppstår urinveisinfeksjoner, mener Harket.
Hofsli er enig.
– Når barnet er rundt fem-seks år kan man ta kontakt med helsesøster eller fastlege for flere råd. Man skal likevel huske på at det er vanlig at mange førsteklassinger tisser på seg, understreker hun.
Så du denne? Fire småbarnsmødre forteller: Dette betyr fredagskosen for oss
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.