Medietilsynet: Slik sørger du for at barna bruker sosiale medier trygt
Det kan være utfordrende å henge med i svingene på barnas bruk av ulike apper og sosiale medier. Her er Medietilsynets beste råd til hvordan du følger barnas aktiviteter på mobilen og nettbrettet.
Stadig dukker det opp nye sosiale medier, og akkurat når du synes du har fått noenlunde oversikt flytter kommunikasjonen seg over på en ny plattform.
– Det beste rådet for foreldre er å engasjere seg. Det kan virke enkelt og banalt, men det å vise daglig interesse for hva barna gjør på mobilen eller nettbrettet er den mest effektive måten å vise omsorg på og også få innsyn i hva barna holder på med, sier Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet til Familieliv.
Bakgrunn: Dette må du vite om de ulike appene barna dine bruker
Full kontroll er vanskelig
Medietilsynet jobber for at barn og unge skal ha god kunnskap om bruk av internett og digitale medier, slik at de kan bruke de ulike tjenestene på en fornuftig og trygg måte. Brudalens råd til foreldre er å spørre barna rett ut hva de liker, om de snakker fint med andre og om andre de er i kontakt med på internett er greie med dem.
– Det kan også være lurt å sette restriksjoner på mobilene eller nettbrettene til de yngre barna, slik at de ikke installerer nye apper uten at du som forelder kan sette deg inn i hva dette er, sier hun.
Så du denne? Skal du sjekke barnas mobil? Ekspertene svarer
– Er det mulig å ha oversikt over hvilke apper og tjenester barna bruker til enhver tid, og hvor mye bør man vite om de ulike kanalene?
– Det enkle svaret er ja, men nei. Det er klart du kan skaffe deg oversikt over hva som er installert på barnas mobiler, men barn er veldig sosiale og spiller med venner, og bruker gjerne hverandres mobiler eller nettbrett. Jeg tror det er viktig å sette engasjementet og omsorgen foran tanken om full kontroll. Vis at du bryr deg og er interessert, og sett grensene for deg og dine barn, sier Brudalen.
Flere tips: Slik bør du forholde deg til barnas sosiale medier-bruk
Dette bør du passe på
Hun presiserer at det er stor forskjell på hvor modne barn er, og at det bør tas hensyn til når det gjelder å stole på at kontakten med andre gjennom sosiale medier foregår på en ansvarlig måte.
– Snakk med barna dine om at de skal oppføre seg og snakke med andre på en respektfull måte, og lær dem at de ikke skal gi ut telefonnummer, adresser, og så videre. Her er barnas modenhetsnivå den viktigste pekepinnen du har, sier hun, og legger til:
– Det er også en viss risiko for at barn kjøper seg ulike ekstratjenester i forskjellige spill, dette kan fort gi en saftig og unødvendig regning. Det kan derfor være lurt å legge inn restriksjon eller koder som gjør at barna selv ikke kan gjøre kjøp i App Store, Google Play eller lignende.
Få med deg: Denne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.