Firebarnsmor og pedagog: Pengebelønning gir feil type motivasjon
Vurderer du å gi barna penger for god innsats på skolen? Fagfolk er kritiske til en slik form for belønning.
I håp om å motivere til ekstra innsats på skolen, tyr mange foreldre til lommeboken for å belønne barnas gode karakterer. Lektor og forfatter av boken «Tiden med barn», Inger-Lise Køltzow, er firebarnsmor og har selv erfaring med belønningssystemer.
– Jeg har selv testet belønningssystemer på mine egne barn, men har erfart at det er ordninger som ikke fungerer over tid. De blir tunge og vanskelige å opprettholde. Det er et system som rett og slett kollapser ganske raskt – både for foreldre og barn, forteller Køltzow til Familieliv.
Sett denne? Seks leksetips for mamma og pappa - og ett for bestemor og bestefar
Lektoren mener belønningen gir næring til barn og unges prestasjonspress, og fører til feil type motivasjon.
– Som pedagog kan jeg si at denne formen for belønning gir ytre styrt motivasjon hvor målet er pengene – ikke læring. Når motivasjonen styres utenfra vil også læringen forsvinne raskere. Vi må heller gi næring til den indre motivasjonen – nemlig motivasjonen for å lære mer. Når vitebegjær styrer, sitter det barna lærer bedre, mener Køltzow.
Få også med deg: Belønner leksene med tur i lekebutikken
Gi oppmuntring og ros
Barnepsykolog Willy-Tore Mørch er enig.
– Hvis man gir penger eller annen materiell belønning for karakterene, blir pengene motivasjonsfaktoren for skolearbeidet - i stedet for interessen for faget eller interessen for å anstrenge seg for å få gode resultater. Faller pengene bort, faller også motivasjonen bort, sier Mørch.
Les også: Slik lager du en vellykket bursdag til barnet ditt
Han mener det finnes mange andre måter man kan benytte for å motivere barna til å gjøre sitt beste på skolen.
– Foreldrenes engasjement og interesse for skolearbeidet er en viktigere belønning enn materielle goder. I stedet for materiell belønning bør foreldrene oppmuntre barna sine og gi dem ros for innsatsen de legger i skolearbeidet. På den måten bidrar man til at barnet blir utholdent i å forsøke å løse oppgaver, og unngår at barnet ikke får belønningen fordi det ikke oppnår gode nok resultater, sier Mørch.
Les mer: Tips til leker og aktiviteter i barnebursdagen
Vis interesse
Også Køltzow mener man som forelder kan motivere barn ved å bruke andre midler enn penger.
– Som foreldre kan vi bidra til økt motivasjon ved å snakke med barna om det de lærer på skolen, være nysgjerrige og bry oss om det som opptar dem i skolehverdagen. Elevene har mange spennende temaer på skolen som vi kan engasjere oss i og prate om. Barn begynner tidlig å danne seg meninger, og det er interessant og moro å få ta del i deres synspunkter.
Få med deg: Her er hjemmeleksen foreldre bør pugge
Firebarnsmoren råder foreldre til å følge med på når det avholdes prøver, og involvere seg i skolearbeidet.
– Vi sier ofte til barna våre at de kan bli hva de vil, men realiteten er at vi alle har forskjellige talenter. Da er det nok bedre å bygge opp under de evnene de har, og få dem til å konkurrere med seg selv i stedet for å sammenligne seg med andre, avslutter Køltzow.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.