Riktig internettbruk for dine barn
Som foreldre er man opptatt av å skåne barna for den brutale verden på internett. Men hvordan gjør man det?
Seniorrådgiver i datatilsynet, Guro Skåltveit, tror det er lurt at foreldre anerkjenner at man ikke kan skåne barna fra alt. Det viktigste er at man legger en god strategi for hvordan man vil lære barna om digitale medier og nettvett, samt hva man gjør hvis barna oppdager ubehageligheter på nettet, mener hun.
– Åpenhet og god kommunikasjon er viktig, på den måten blir barna trygge på at hvis de først oppdager noe, så kan de komme til de voksne og si ifra.
Barnas alder avhengig av rådene, og jo yngre barna er jo viktigere er det med foreldrenes involvering, mener Skåltveit.
Les også: Dette bør du si til barna om samlivsbruddet
Ikke bruk filtre
Forsker ved Universitetet i Oslo, Elisabeth Staksrud, presiserer imidlertid at involvering er minst like viktig når barna blir litt eldre.
– Forskning har vist at når barna blir eldre daler foreldrenes interesse for å følge med på deres internettbruk. Dette til tross for at samme studie viste at ungdommene gjerne ville at foreldrene involverte seg mer, og at de ønsker noen å snakke med ubehageligheter som de opplevde på nettet, sier hun.
Staksrud forteller videre at de fleste ettåringer i dag har vært på internett. Derfor er god dialog mellom foreldre og barn svært viktig fra tidlig alder. Hun har ikke noe til overs for filtre som foreldre setter på, og forteller at studier har vist at dette ofte har negative konsekvenser.
– Foreldre som har skrudd på filtre er mindre involvert i barnas nettbruk, og de snakker mindre med barna om internett. Barna har da også større vanskeligheter med å komme til foreldrene med ubehageligheter de har opplevd på nettet, sier hun.
Les også: Hvordan leke med barn - alder for alder
Dette kan du gjøre:
INVOLVER DEG: Det er viktig at foreldrene prater med barna og setter seg inn i hvilke apper og tjenester barna ønsker seg. Foreldrene må vite hva appene inneholder og hvilke aktiviteter barna ønsker å bruke det digitale utstyret til.
SLETT: Hvis du gir barnet ditt din gamle smarttelefon bør du forsikre deg om at alt av innhold er slettet. Det gjelder også apper, som ikke passer seg for barn.
GÅ GJENNOM INNHOLDET: Når barnet får mobil, datamaskin eller iPad er det viktig at barna vet hva som er hva på telefonen. Forklar derfor barnet hva internett er, og hva det betyr å være der.
– Når barnet er modent nok kan dere snakke sammen om hva internett er, og hva det betyr å være der – på godt og vondt, sier Skåltveit.
HA KONTROLL: Hvis barnet har egen smarttelefon bør man ha passord for bestilling av apper og tilleggsfunksjoner på spill. Dette passordet bør bare foreldrene kunne når det gjelder de yngste barna.
– På den måten har man kontroll på hva barna laster ned, og man unngår også at barna selv handler i appstore – noe som ofte kan koste foreldrene mye penger, sier Skåltveit.
SETT EN GRENSE: Sosiale medier har ofte aldersgrense for opprettelse av profil. Denne er vanligvis 13 år. Foreldrene bør ta en veloverveid avgjørelse på om barnet eventuelt er klar for sosiale medier før de er tenåringer, mener Skåltveit.
– Når barna skal på sosiale medier, er det viktig å ta en god prat med dem om blant annet personvern, at man ikke dele bilder av seg selv eller andre, at barna tenker over hva de deler av bilder av seg selv – og at de ikke har lov til å dele bilder av andre.
Ønsker du flere råd for hvordan du bør forholde deg til barnas nettbruk kan du ta i bruk "Du Bestemmer", en nettside laget i samarbeid med Utdanningsdirektoratet og Datatilsynet.
(Kilder: Guro Skåltveit i Datatilsynet og forsker Elisabeth Staksrud ved Universitetet i Oslo)
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.