Slik blir du kvitt lus
Bruk helgen på å sjekke barna
Den eneste måten å bekjempe hodelus på er gjennom en felles aksjon. Derfor anbefales alle foreldre med barn i barnehage- og skolealder å bruke denne helgen på en grundig sjekk.
– Det som er viktig for å bekjempe lus er at man gjør det innenfor samme tidsperiode over hele landet. Det hjelper lite å behandle lus innenfor husets fire vegger hvis man ikke sier ifra til de man omgås, og gjensmitte er det største problemet, sier Anne Louise Leikfoss, grunnlegger av organisasjonen Lusfri Norge.
Hun understreker at det er ingenting flaut med lus. Det eneste som er flaut er å ikke gjøre noe med det. Ifølge Folkehelseinstituttet anslås det at mellom to og fire prosent av norske barn har lus til enhver tid.
Lusfri Norge anbefaler alle landets skoler og barnehager å gå sammen for å bekjempe lusen, ved å benytte uke 10 og 35 til en nasjonal hodeluskampanje. Dette er en oppfordring Folkehelseinstituttet også stiller seg bak.
– Den beste måten å bekjempe hodelus på er å gjøre det i fellesskap. Første prioritet bør være at alle barn sjekkes, mens andre prioritet er å behandle alle som er smittet før de sendes på skolen eller barnehagen, sier Leikfoss.
Les også: Seks leksetips for mamma og pappa - og ett for bestemor og bestefar
Alle kan få lus
Fremdeles er det slik at mange vegrer seg for å rope høyt om at de har lus. Leikfoss tror tabuene er noe som henger igjen fra gammelt av.
– Hvem som helst kan få lus. Det eneste positive med lusen er at den er veldig rettferdig sånn. Fra gammelt av mente man at lus hadde noe med fattigdom å gjøre, men det har ingen betydning hvilke sosioøkonomiske forhold barna lever eller hvor lang utdannelse foreldrene deres har, presiserer hun.
Et velkjent symptom på hodelus er at det klør, men ifølge Leikfoss er det langt fra alle barn som har lus som er plaget med kløe. Den eneste sikre måten å oppdage lus på er derfor å kjemme barnets hår skikkelig.
Kom dere ut i helgen: Syv tips til uteaktiviteter barna vil elske
Slik undersøker du barna
– Kjemming er det absolutt beste metoden, sier Leikfoss.
Om håret bør være vått eller tørt når dette gjøres er det litt uenighet om. Folkehelseinstituttet peker på at fuktig hår hindrer lusen i å flytte på seg, og at den derfor vil være enklere å oppdage. Leikfoss mener derimot at det kan være enklere å undersøke barnet om han eller hun har tørt hår.
– Kjem i tørt år, mens barnet lener hodet over et hvitt underlag. Hvis du ser at det som detter ut av håret beveger seg, er det lett å gjenkjenne at dette er lus, sier hun.
Så du denne? Slik leker du med barna alder for alder
Leikfoss presiserer at det enkleste er å benytte en lusekam, men man kan også bruke en vanlig kam hvis man kun har det tilgjengelig.
– Å sjekke ved å dra fingrene gjennom håret er i hvert fall en dårlig metode, og man kan ofte overse lusen. Som oftest blir man smittet av to til tre lus, og de er ikke så enkle å få øye på før de begynner å legge egg. Lusen legger mellom fire og åtte egg i døgnet, som begynner å klekke etter ti til tolv dager.
Skulle barnet vise seg å være smittet er det ifølge Leikfoss viktig å gå en ordentlig runde på hvem barnet har vært i nærheten av eller for eksempel gitt en klem den siste tiden. Dette for å informere de det gjelder om at de må sjekke seg - både for å unngå videre spredning, men også gjensmitte.
Les mer: Ernæringsfysiolog: Flere fordeler med å lage hjemmelaget barnemat
Behandling av hodelus
Hodelus behandles med to kurer med åtte dagers mellomrom. Dette fås kjøpt reseptfritt på apoteket.
– Det er viktig at man sjekker håret på nytt etter at kuren er fullført – gjerne også mellom de to behandlingene, sier Leikfoss, og fortsetter:
– En hodelus kan kun overleve ett til to døgn uten blod. Det er derfor anbefalt å skifte sengetøy, men du trenger ikke vaske ned hele huset.
Folkehelseinstituttet anbefaler også å putte hodeplagg, skjerf, børster og kammer i fryseren i fire timer, eller vaske det på 60 grader.
– Har barnet 50 kosedyr i sengen kan det også være lurt å lukke av rommet i to dager, eller legge alle bamsene i en søppelsekk i 48 timer, legger Leikfoss til.
Sett denne? Familieliv fikk være med da Levi (6) begynte på skolen - se videoen og les saken her!
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.