Seks kjøreregler for barnas første mobil
Mamma og pappa: Lag klare regler når barna ønsker seg sin første mobil. Det mener rådgiver i organisasjonen Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen.
Tjenesten «Mobillappen», utviklet av Telenor og Barnevakten, er ment å være en døråpner for å få foreldre og barn til å diskutere ansvaret som følger med mobilen.
– Når barna får sin første mobil er det en fin anledning til å snakke sammen om både gleder og utfordringer knyttet til mobilbruk, og til å gjøre en avtale om noen rammer for bruk. Husk også at du som forelder er en viktig rollemodell, tipser Tønnesen.
Bakgrunn: Nå kan barna ta «Mobillappen» før det får sin første telefon
Familieiv har tidligere snakket med Medietilsynet som kom med tips til hvordan du sørger for at barna er trygge på sosiale medier.
– Det beste rådet for foreldre er å engasjere seg. Det kan virke enkelt og banalt, men det å vise daglig interesse for hva barna gjør på mobilen eller nettbrettet er den mest effektive måten å vise omsorg på og også få innsyn i hva barna holder på med, sa Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet til Familieliv den gang.
Les hele saken med Medietislynets anbefalinger her.
Barnevaktens råd til foreldre som lurer på om barnet deres er klar for å få sin første telefon er å snakke med barnet og komme frem til noen kjøreregler for mobilbruk:
Seks gode regler
• Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de chatter eller kommenterer bilder, filmer og statusoppdateringer, og bevisstgjør dem på både forpliktelser og rettigheter ut fra norsk lov.
• Lær barna at de alltid må spørre om lov før de deler bilder, filmer eller informasjon om andre.
• Bevisstgjør barna på personvern, og lær dem å tenke kritisk rundt egen eksponering gjennom bilder, filmer og i livestream. Snakk med dem om ikke å opprette en-til-en-kontakt med folk de kun kjenner fra spill eller sosiale medier.
• Gjør klare avtaler om pengebruk og prosedyre for nedlastinger av spill og apper.
• Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt og eventuelle soner mobilen skal være slått av. Vær bevisst også egen skjermtid som voksen.
• Gjør det tydelig for barnet at de kan komme til deg og snakke om alt, også hvis de opplever noe ubehagelig eller vanskelig.
Så du denne? Dette må du vite om de ulike appene barna dine bruker
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.