Unngå disse samlivsfellene
Her er triksene for hvordan du kan unngå de klassiske samlivsfellene.
Kommunikasjonssvikt og lite nærhet kan være drepen for parforholdet.
– Det er lett å begynne å ta hverandre for gitt etter man har vært sammen en stund. Mange opplever nok også at gnisten går litt ut av forholdet ettersom årene går, sier psykolog Peder Kjøs.
VG Familieliv har bedt Kjøs og sexolog Siv Gamnes liste opp fellene norske par gjerne går i, i løpet av et samliv. Og skal man tro ekspertene, er det flere fallgruver å passe seg for.
– Mange har en forestilling om at parforholdet alltid skal være slik det var de første to årene. Enkelte klarer ikke anerkjenne at forholdet forandrer seg. Når man får barn, opplever jeg at mange fortsatt klamrer seg fast i spontaniteten og de tingene som var med å definere forholdet da de ikke hadde barn, sier Kjøs.
Les også: Slik håndterer du andres «rakkerunger»
Går gjennom ulike faser
Han får støtte av Gamnes, som legger vekt på at et parforhold går gjennom ulike faser. En av de største endringene er det å bli foreldre.
– Mange par glemmer å kommunisere med hverandre etter at de har fått barn. De går fra å tenke på hverandre, til å ha fokuset på et lite barn. Mange ender ofte opp med å legge forholdet litt på «hylla» og snakker ikke lenger om hverandre til hverandre, men kun om barna.
Ifølge ekspertene starter mye av problemene med dårlige kommunikasjon.
Les også: Spar en time om dagen med disse rådene!
– De lærer seg ikke måter å kommunisere på i en tidlig fase av forholdet. Derfor ender mange par ofte opp å stagnere og komme tilbake til de samme konfliktene om og om igjen, sier Kjøs.
Dårlig kommunikasjon kan også gi seg utslag i sexlivet, mener Gamnes:
– Når man har vært sammen i mange år og har hatt den samme sexen flere hundre ganger, er det dumt hvis det er en i forholdet som syntes dette begynner å bli kjedelig, og uten å gi beskjed om det, sier Gamnes.
Les også: Guiden du bør følge før du velger babynavn
Dette kan du gjøre:
De små tingene:
Mange par glemmer å gi hverandre komplimenter og tilbakemeldinger i hverdagen, og skal vi tro ekspertene er det ofte de små tingene som er viktige for å holde et parforhold ved like.
– For å holde den gode følelsen oppe er det gjerne små ting i hverdagen som gjør det lille ekstra for forholdet. Hvis man er litt lei av hverandre kan en enkel og overraskende SMS gjøre susen, sier Gamnes.
Nærhet:
– Nærhet i et parforhold er svært viktig. Det trenger ikke ligge seksuelle tanker bak klemmen eller kysset, men ved å gi nærhet til partneren kan sexlivet etter hvert blomstre igjen, og i alle fall hjelpe i perioder med mindre sex, sier Gamnes.
Snakk om de vanskelige tingene:
For å unngå at man hele tiden kommer tilbake til de samme problemene må man lære seg riktig måte å kommunisere på. Hvis man unngår å snakke om enkelte temaer eller områder fordi partneren hver gang reagerer med sinne, har man kommet inn i et dårlig mønster, mener Kjøs.
– Sammen må dere finne ut av hvorfor dette temaet alltid ender i krangel, og hva man kan gjøre for å snakke bedre om det i hverdagen, sier Kjøs og legger til:
– Gå til roten i problemet. I stedet for å ta det opp når dere begge er irriterte, så snakk med hverandre når situasjonen er rolig og sett ord på følelsene.
Det kan også være lurt å se på hvordan dere kommuniserer med hverandre. Er det for eksempel slik at det alltid er den ene parten som tar opp betente temaer? Eller er det alltid den samme måten det blir kommunisert på?
Les også: Dette bør du si til barna om samlivsbruddet
– Prat om hvordan man kan prate bedre med hverandre. Finn ulike løsninger sammen og vær lydhør for hva den andre parten har på hjertet.
Vær tydelig:
Det å være tydelig ovenfor partneren er viktig. Ingen er tankelesere, og hvis man går i stillhet i flere timer fordi man venter på at partneren skal gjette seg til hva som er problemet kan det bli vanskelig å komme til enighet, mener Kjøs.
Vær klar over egne forventninger:
Hvis man forventer at partneren skal være mye hjemme, mens han/hun liker å jobbe mye, må man formidle hva man ønsker uten å legge skyld på den andre.
– Det er viktig å snakke åpent om egne ønsker og forventninger til partneren. Har partneren en hobby som tar mye tid, mens man helst skulle sett at han/hun brukte tiden på deg eller familien, må man formidle det. Enten vil partneren godta det, eller så må du lempe dine forventninger til partneren, sier Kjøs.
Prøv noe nytt:
Ved å prøve ut nye aktiviteter kan man se partneren i en ny setting. Det å prøve nye ting kan også være bra for sexlivet, mener Gamnes.
– I de fleste parforhold skapes det et sexmønster. Finner man et mønster som begge trives i, er det bra. Problemene oppstår når en er misfornøyd eller begynner å kjede seg. Derfor kan det være lurt å prøve nye ting. Men her det viktig å snakke godt sammen, sånn at begge er komfortable med situasjonen, sier Gamnes.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.