Siris overlevelsesguide for forvirrede mammaer
13 ting du bør vite om barselstiden
Med et virvar av sprikende informasjon fra ulike kanaler valgte Siri Opsahl Hetlevik å starte sin egen informasjonskanal for forvirrede gravide og småbarnsmødre.
Da Siri Opsahl Hetlevik var i barselpermisjon med sitt første barn startet hun bloggen «På tjukka». Den var først og fremst ment som en informasjonskanal for gravide i en digital verden der mange vil si noe, og det kan være vanskelig å orientere seg.
– Jeg savnet en litt underholdende informasjonskanal. Alt som var rettet mot gravide var så innmari humørløst og kjedelig. Jeg opplevde rådene som florerte fra ulike kilder som veldig bastante, og de virket nesten som en tvangstrøye. Alle skulle gjøre alt så likt! Og «alt» var veldig farlig, forteller hun til Familieliv.
Les også: Dette bør du ha i fødebagen
Saklig og morsomt
Hetlevik, som er utdannet lege og for tiden jobber med å ta en doktorgrad, bestemte seg for å forsøke og bli en stemme som roer ned maset litt.
I dag deler hun kunnskap og erfaringer om graviditet, barsel og småbarnsperioden, mens hun er i mammapermisjon med lille Tobias. Det er nå fire og en halv måned siden Theodor (3) ble storebror.
– Det virker som folk setter pris på saklig informasjon gitt på en litt morsom måte. Jeg forholder meg til rådene fra Helsedirektoratet i det jeg skriver, men jeg forenkler ikke slik de gjør, sier hun, og legger til:
– Mammaer og pappaer flest klarer seg innmari fint ved å følge instinktene sine.
Så du denne? Dette bør du i «pappabagen»
Legens råd for barselstiden
Hetlevik kaller den første delen av barseltiden for fjerde trimesteret, og mener det aller viktigste du kan gjøre i denne perioden er å gi babyen akkurat det han eller hun vil ha til en hver tid - det være seg mat når han nettoppp har spist, søvn når han er trøtt og alt annet som gjør den lille mest mulig komfortabel.
– Tanken er å gjøre overgangen fra livet inne i magen til den store verden så smertefri som overhodet mulig. Her er det kaldt og lyst og bråkete, og helt plutselig skal man begynne å puste og spise og få vondt i magen og ikke minst bli sulten, sier hun.
Få med deg: Cecilie sparte tusenvis på å kjøpe brukt til datteren
1. Nyfødte er egentlig ikke så veldig kompliserte. Det er i grunnen mat inn og mat ut. Pluss nærhet. Så kan variasjoner over det temaet gi deg uhyre mye styr, men hold fokus. Mat inn. Mat ut.
2. Sov når babyen sover. Spis når babyen spiser. Brett klær når babyen bretter klær.
3. Husarbeid holder seg. Hvile er ferskvare. Hvil først! Ikke tenk at nå skal du bare vaske badet mens babyen sover. Da kan du banne på at babyen våkner idet du setter deg ned. Hvil først!
4. Det er faktisk ingen som forventer noe særlig av deg. Babyen vil bare at du gir han masse mat og masse nærhet, eventuelle søsken krever jo noe, men ellers har du innmari lov til å være en superegoist.
Les mer: Venter du barn? Spar tusenlapper med disse tipsene
5. Med andre ord: Ikke planlegg aktiviteter, reiser og lignende disse ukene, i hvert fall ikke i forkant. Dette er ikke tiden for å arrangere utdrikningslag eller dra på storbyferie.
6. Disse seks ukene skal ikke brukes til trening, med to unntak. Gå turer hvis du kan og orker og gjør knipeøvelser. Ikke slurv med knipingen. Alt annet både kan og skal vente (med mindre du er idrettsutøver og har meget kyndig hjelp).
7. Hastverk er lastverk. Jeg skjønner innmari godt hvis du gjerne vil ha kroppen din raskt tilbake, men vis tålmodighet! Hastverk kommer til å gå utover noe annet, noe som det ikke bør gå utover.
8. Har du en kropp og tar på den en bikini – ja, så har du en bikinikropp.
Sett denne? Slik får du poden bleiefri
9. Googler du for mye finner du nok av folk som vil fortelle deg at alt du gjør, gjør du feil. Men det gjør du ikke! Mat inn, mat ut, kjærlighet. Det holder i massevis.
10. Fødselsdepresjoner er fæle, fæle greier. Jeg kan nesten garantere deg at hvis du får en, så skjønner du på ingen måte at det er det du har. Du er muligens den siste til å oppdage nettopp det. Derfor – snakk om dette med partneren din og sørg for at han er føre var.
11. Vær ærlig, og snakk med vennene og partneren din. Alle barselmammaer er trøtte og slitne i blant, alle gråter, alle syns det er overveldende – men dette får du ikke høre om før du selv forteller hvordan du har det. Det er alltid godt å være flere i samme båt, både for deg og venninnene dine.
12. Det er ingen som har en baby som er bedre enn din. At venninnen din sin tulle sover gjennom natten etter to uker, aldri gråter og bare smiler gjør henne ikke noe «bedre» enn din. Din er perfekt!
13. Og du er din babys perfekte mamma!
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.