Dette bør du tenke på før du kjøper hund
En hund i familien kan gi mye glede, men det er en del å ta stilling til – både før og etter at hunden er i hus.
– Vi ser dessverre at flere familier omplasserer hunder de ikke ønsker eller klarer å følge opp, sier kommunikasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.
I Norge er det forbudt å overlate ansvaret for dyr til barn under 16 år. Barn kan gå fort lei, så man må være innstilt på at det er du som voksen som må lufte hunden hver morgen, middag og kveld og ellers se til at den får den omsorg og stimulans som er nødvendig, anbefaler Mattilsynet på sine nettsider.
– Når man kjøper hund bør barna være store nok til å respektere at hunden vil være i fred når den sier i fra om dette, og så store at de ikke forsøker å dressere hunden uten å skjønne konsekvensene, sier hundeatferdskonsulent i Dyrevernalliansen, Line Skaugerud.
Har du lest denne saken? Derfor bestemte denne familien seg for å kjøpe hund til barna
Ikke klapp på hodet
Når hunden først er i hus, begynner jobben med å lære den å kjenne. Å tolke hundens signaler er viktig for å unngå uhell og skader, understreker Skaugerud.
– Hunder er ekstremt sosiale, og derfor kjempeflinke til å kommunisere. Utfordringen for oss mennesker er å forstå hva de sier. De fleste ulykker mellom hund og barn skjer fordi barna feiltolker eller ikke respekterer hundens signaler, eller fordi hunden biter ved et uhell i lek. En normal hund vil alltid advare før den biter med hensikt.
Allerede før hunden ankommer familien bør du selv lære deg hundens vanligste signaler. Barna bør også lære det viktigste, og få noen klare regler, forteller hun.
– Lær barnet å klappe hunden på halsen eller siden, ikke oppå hodet. Hvis hunden løper etter barnet mens den bjeffer, knurrer eller viser tennene, må barnet stå stille og snu seg bort. Lær barnet å leke med hunden kun når det er en voksen til stede, og helst rolige leker som å lære hunden enkle triks eller gjemme godbiter som hunden snuser opp, sier hun.
Skaugerud er opptatt av at man bruker positiv forsterkning i dressuren, ved å rose atferden du vil ha mer av. En hund med selvtillit blir trygg for barna dine.
– Selvtillit bygges gjennom mestring, altså at hunden gradvis introduseres for nye utfordringer og får masse ros. I tillegg må hunden erfare at dens signaler blir respektert, for eksempel ved at den får være i fred når den snur seg vekk, og blir inkludert når den søker kontakt. La barna vise at de setter pris på hunden. Det kan være ved å hilse når de kommer hjem til hunden etter barnehagen eller skolen, eller ligge ved siden av hverandre på gulvet og kose, sier hun.
Viktig med god start
Hundeinstruktør Tess Erngren forteller at det er viktig at de første møtene mellom barn og hund er rolige, med et så lavt støynivå som mulig.
– Det er de voksne som må veilede barna i hvordan de skal oppføre seg rundt hunden, og bidra til å styre samspillet i positiv retning. Hundens tidlige erfaringer med barn vil påvirke hvordan den er mot barn senere, påpeker hun.
Les også: Hvilket kjæledyr burde familien velge?
Det er også av stor betydning for barnefamilier å velge en hund med riktig lynne, mener Erngren. Hun anbefaler å styre unna raser som har mye energi, er reserverte eller lett blir stresset.
– Velg heller en rase hvor hunden er trygg, tålmodig, balansert og ikke altfor stor, råder hun.
Vær et godt forbilde
Erngren understreker at det er viktig å kjøpe hund fra en seriøs oppdretter.
Barna kan gjerne få møte hunden hos oppdretteren før den hentes hjem, så ser man hvordan samspillet fungerer.
– Hverken barn eller hunder har full selvkontroll, det er det vi voksne som har. Derfor må voksne alltid monitorere samspillet mellom barn og hund, forklarer hundeinstruktøren.
Hun oppfordrer foreldre til å være et godt forbilde. Det kan også være lurt å ta med barna på dressurkurs.
– Barn skal bli fortalt at dette er et dyr de skal ha respekt for, hunden skal ikke bæres eller behandles som en dukke eller leke. Barn under 12 år skal ikke være alene med hunden og ha ansvar for den. Først i denne alderen har de fysisk styrke og kognitiv kapasitet til å kunne løse situasjoner som kan oppstå, særlig i møte med andre hunder når man går på tur, mener Erngren.
Ha tydelige regler
Tanja Solstad Marring leder Barn & Hund, som driver leirvirksomhet i Oslo hundeskole. Hun mener boforholdene har betydning for når barnet kan gå tur med hunden alene.
– Det er stor forskjell på å bo på landet langt fra folk, og midt i byen. Om man bor avsides til kan yngre barn ned i niårsalderen gå tur med hunden, men det vil jeg ikke anbefale i tettbebygde strøk. Det handler også om fysisk styrke og hvor trygt barnet føler seg, sier Solstad Marring.
Selv om barn kan få noe ansvar for hunden når de blir større, understreker hun at de voksne alltid skal ha hovedansvaret.
Les denne: Dette må du huske på før du kjøper hund til barna
– Fra barnet har gripereflekser kan det gjøre hunden mye vondt, og negative situasjoner kan oppstå. Dette gjelder også andres hunder, så vær til stede og reguler situasjonen.
Hun påpeker også viktigheten av tydelige regler rundt hunden.
– Barna skal aldri forstyrre hunden når den spiser og sover. Det er også en grei regel at barna ikke skal ta kontakt med hunden så lenge den er i et bur, eller på andre måter ikke har fluktmuligheter. La hunden komme bort til barna, lukte på dem og hilse på sin måte. Klapp hunden og ha rolig samvær i stedet for å hause opp stemningen. Gi barna godbiter som de kan bruke til å belønne hunden når den gjør ulike handlinger - som å sitte, gi labb og ligge, anbefaler Solstad Marring.
Unngå dette når du har hund og barn
Dyrevernalliansen gir konkrete råd til deg som tenker på å skaffe deg en firbeint venn.
• Barna skal aldri sitte oppå hunden, legge seg i sengen til hunden, eller bøye seg over hunden.
• De skal ikke forstyrre hunden mens den spiser, straffe den eller snakke nedsettende til den.
• Barn bør heller ikke klemme hunden - de færreste hunder liker dette, selv om de kanskje tolererer det.
• Hvis hunden tar barnets mat eller leker, skal barnet ikke prøve å få dette tilbake selv, men si fra til en voksen.
Kilde: Hundeatferdskonsulent i Dyrevernalliansen, Line Skaugerud.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.