Stjernekokkenes tips for å lykkes på kjøkkenet
Kjøkkenbenken din ser ut som en slagmark og festmaten du serverer smaker noe helt annet enn du hadde tenkt deg. Da har du trolig bommet lenge før du slo på platene.
– Det meste handler om holdning og hva man prøver seg på. Forsøk gjerne å lage ting ferdig på forhånd, slik at du unngår at både du og gjestene blir stresset, sier den kjente kokken Jan Vardøen.
– Man bør også holde seg innenfor komfortsonen, og unngå at det blir en form for matkonkurranse. Stress ned situasjonen i stedet for å bli stresset. Blir man det, kan alt skjære seg.
En felle han mener mange går i, er at alt skal være så fint og fancy. Det kan også gå ut over stemningen, ifølge kokken som står bak flere av Oslos mest kjente restauranter og barer.
Les også: Stjernekokkenes verste kjøkkenuhell
– Folk flest er glad for komfortmat. Hvis du lager noe som er veldig innviklet, kommer ikke folk til å invitere deg hjem til seg, fordi de ikke klarer å matche det, sier han med et smil og tilføyer:
– Matlaging skal være gøy. Jeg kan også anbefale å prøve noe fra det italienske kjøkken. Nylig var jeg i Italia og spiste en middag der nesten ingenting var «laget». Det var salami og gode oster, og maten var ikke kokt eller stekt slik vi er vant med til middagene hjemme i Norge. Det var gode råvarer som var lagt frem, i tillegg til en veldig enkel pastarett, som for øvrig var den beste carbonaraen jeg har spist i mitt liv. Det trenger ikke være så komplisert.
Ikke overkompliser
Vardøen er like opptatt av stemningen rundt bordet som maten på det.
– Folk går ut høyere enn de har anlegg for, men du bør heller finne noe du er god på. Konsentrer deg om stemningen. Det er den viktigste delen av middagen.
Kokkelandslandslagets manager Jostein Medhus er inne på en del av det samme. Han mener også at punkt én er å gjøre ting enkelt og ikke overkomplisere noe.
– Kjøp noen gode råvarer og gjør ting enkelt. Det er mye bedre med en enkel rett som smaker godt enn en komplisert rett som aldri blir ferdig.
Les også: - Kan barna gå, kan de lage mat
Når han holder kurs er det én ting han alltid sier til «elevene».
– Hvis du tar en spiseskje og smaker på maten, er sjansen for at andre liker den mye større hvis du selv synes det er godt. Å gjøre seg opp en mening om hva det smaker og justere litt underveis kan gjøre underverker.
Få med barna
Noe som går igjen i de fleste husholdninger i landet, er fokuset på hvor lite tid man har til å lage mat. Medhus mener man heller bør fokusere mer på å involvere familien og barna i matlagingen.
Les også: Kjendiskokk raser mot palmeolje
– Få barna inn på kjøkkenet i større grad, og gjør tilberedelsen av måltidet til en happening. Jeg tror mange barn vil synes det er kjempegøy, og de vil få et annet forhold til maten. Har de fått være med på å skrelle egne gulrøtter og kutte egne grønnsaker, tror jeg i stor grad gjør at barn får et helt annet forhold til middag.
Fem enkle råd fra kokkene:
** Stress ned
** Lag komfortmat
** Gjør det enkelt
** Fokusér på stemningen
** Husk at du ikke er med i «MasterChef» på TV
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.