Tannlegens tips: Slik hjelper du barna dine med sprøyteskrekken
Første steg for å håndtere frykten er å komme til bunns i hva barnet EGENTLIG er redd for, mener barnetannlegen.
Maren Lillehaug Agdal er spesialisert barnetannlege og jobber blant annet med sprøyteskrekk hos barn ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Vest. Hun har møtt mange – både barn og voksne – som er livredde for det lille stikket.
– Det er veldig vanlig at barn er redde for ting som kan gjøre vondt, eller for ukjente situasjoner. Rundt ti prosent av barn på ni år sier de ikke vil ta en sprøyte uansett, forteller Agdal til Familieliv.
Les også: Ti tannvettregler for store og små
Gjennom jobben som barnetannlege har Agdal fått erfare at mange barn gjør seg opp tanker om hva sprøyten vil gjøre med dem, og at det derfor er viktig å kartlegge frykten for å kunne jobbe med den.
– Jeg pleier å spørre barnet hva som er det verste som kan skje. En ti år gammel jente var redd for å besvime og aldri våkne igjen, eller at hun ville miste fantasien når hun våknet. Andre er redde for at tannlegen skal stikke galt, for eksempel i øyet, at det kan skje en alvorlig skade, eller at smerten aldri vil gå over og vil forandre dem som person.
Sett denne? Slik forhindrer du sprøyteskrekk hos barn
Slik bør man gå frem
Agdal benytter «Tell, show, do»-metoden, som innebærer at barnet hele tiden vet hva som kommer til å skje. Hun mener det er gammeldags å skulle skjule sprøyten for barnet, og tror det kan gjøre vondt verre.
– Å bare si til barnet at det ikke vil gjøre vondt har heller ikke så stor effekt. Min erfaring er at barnets frykt ofte handler om en følelse av å ikke ha kontroll i situasjonen, og dette lager et ubehag i kroppen. Man må derfor jobbe med frykten gradvis. Begynn for eksempel med å la dem se på sprøyten, og vis dem at sprøyten ikke kan hoppe bort i øyet. De må oppleve at det de tror skal skje ikke kan skje, slik at de får en følelse av at de har kontroll og kan påvirke situasjonen.
– Barnet må få tillit til behandler, og man må etablere en relasjon og et tillitsforhold hvor barnet er innforstått med at tannlegen aldri kan gjøre noe plutselig. Skap en trygg ramme. Det gir mestringsfølelse.
Få med deg: Slik unngår du at barnet ditt får hull i tennene
– Unngå ikke-setninger. Å si at det ikke er farlig eller at det ikke vil være vondt, kan virke kontraproduktivt på barn. Si heller at det kan være litt vondt, men du er sikker på at barnet tåler den smerten det innebærer. Fortell at dette er en god smerte, fordi det viser at kroppen fungerer som den skal. Forklar at det er veldig bra at tannlegen kan gi bedøvelse så tannen sover. Snakk ting opp i stedet for å snakke det ned.
Agdal mener en viktig del av arbeidet med sprøyteskrekken er å ta seg tid til å snakke med barnet også etter at tannlegebesøket er overstått.
– Spør hvordan de synes det var, og ta opplevelsen deres på alvor. Hvis barnet synes det var fryktelig vondt, ville jeg bedt det forsøke å rangere smerten i forhold til noe annet. Jeg ville også spurt om de synes tannlegebesøket var verdt den smerten det innebar. Hvis de mener det ikke var det ville jeg informert tannlegen slik at det blir gjort noen justeringer til neste gang.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.