Slik forbereder du barnet på småsøsken
Søskensjalusi kan oppstå før det nye familiemedlemmet har sett dagens lys. Med denne guiden forbereder du storesøster eller storebror på hva som venter.
Å gå fra å ha mamma og pappa for seg selv til å dele oppmerksomheten med en lillebror eller lillesøster er ikke bare enkelt. Selv om det for de fleste er stor stas å bli storesøster eller storebror, er det ikke uvanlig at det også følger med en del vonde og såre følelser.
Les mer: Da lillesøster kom til verden
Elisabeth Gerhardsen, barnepsykolog og forfatter av boken «Søsken - konkurrent eller kompis?», forklarer at ikke alle endringer hos den eldste handler om ren sjalusi.
– Det kan like gjerne være en reaksjon på alle endringene i familielivet som følger med en graviditet og det å få en nyfødt som nytt familiemedlem - som at mamma og pappa endrer seg, blir mer slitne, stiller nye og større krav, og ikke minst at storbror eller storesøster ikke helt klarer å fylle den nye rollen, slik han eller hun hadde sett for seg.
Med denne guiden vil barnet vite litt mer hva som venter, noe som kan gjøre tiden frem til og etter familieforøkelsen litt enklere.
Få med deg: Når storebror skal møte lillebror for aller første gang
Informer barnet tidlig
– Du må gjerne vente med å fortelle om graviditeten til du føler deg komfortabel med at det blir snakket om, men ikke vent så lenge at barnet ditt fanger opp nyheten på gaten. Når naboene har skjønt det, er det på høy tid å fortelle det til barnet. Det er sårt å føle at man ikke får vite viktige hendelser i egen familie.
Forbered storesøster eller storebror på ventetiden
– Et svangerskap kan føles uendelig lenge å vente for et barn. Bruk gjerne årstidene som illustrasjon. Først skal det bli vinter og julaften, så skal det bli påske, og så skal snøen smelte og trærne få nye blader, og da kommer babyen.
Ikke legg opp til sjalusi
– Det faller som regel ikke en 3-4 åring inn at den ufødte babyen kan føles som en trussel. Ved å si «vi kommer til å være like glade i deg selv om babyen kommer» sår dere en mistanke om at dette er noen man skal grue seg til, ikke glede seg til.
Sett denne? Sjekk hvilke foreldre som bruker mest tid på Facebook
Ikke begrunn hvorfor dere skal ha en baby
– Forklaringer som «vi tenkte du skulle få en å leke med» fungerer dårlig når den du «skaffer i hus» viser seg å være et vesen hvis eneste sosiale bidrag er sporadiske tilløp til blikkontakt. Snakker dere om at dere er så glade i barnet dere har fra før at dere nå vill ha flere å være glade i, kan barnet føle at det selv ikke er nok. Snakk heller om det som et værfenomen - det bare er sånn at dere skal ha et barn, omtrent som det bare er sånn at det regner.
Å vite hva man går til gjør det meste lettere
– Ved å oppsøke andre som har babyer, gjerne så nyfødte som mulig, får barnet ditt et mer realistisk bilde av hvordan en baby er. Den blivende storebroren eller storesøsteren får sett hvor forsiktig man må være. De får kanskje se at den lille blir ammet, og er dermed kanskje mer mentalt forberedt enn om han eller hun venter på en som kan krabbe og leke «borte-tittei».
Les mer: Jordmor: Dropp sosiale medier når du skal føde
Ikke skyld på babyen
– Den som er gravid blir nødvendigvis mindre herjete i leken, mindre ivrig på trampolinen og sikkert mindre begeistret for å løfte og bære den eldste etter hvert som svangerskapet skrider frem. Ved å avslå alle ønsker med at du ikke kan på grunn av babyen i magen blir den lille en som ødelegger allerede før han eller hun er født. Si heller at du har vondt i ryggen eller at du er redd for å slå deg (noe som jo også er sant), og tilby deg å se på, tips om å spørre pappa, eller foreslår noe annet mer rolig dere kan gjøre sammen.
Å gi bort favorittjakken sin kan være sårt
– Utstyr den lille skal arve bør få noen måneder i boden før det tas i bruk på nytt - særlig om det er noe den eldste var veldig glad i. Ullbodyer og strømpebukser har de færreste problemer med å arve bort, men sprinkelsengen eller yndlingsjakken kan det være verre å innse at man har vokst fra.
Forklar hvorfor mamma blir borte når babyen skal komme
– Det kan oppleves dramatisk for en to-treåring om foreldrene plutselig forsvinner, og det våkner med en oppspilt bestemor eller nabo ved kjøkkenbenken og får beskjed om at mamma og pappa har reist til sykehuset. Å forberede den eldste på at man ikke vet når en baby kommer ut, hvor foreldrene drar, hvem som skal passe, og ikke minst at det tar et par dager før mamma og babyen kommer tilbake, er lurt.
Få med deg: Ny undersøkelse: Bruker matbutikken som oppdragelsesarena
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.