Søvnekspert: Slik sikrer du bedre søvn for barnet ditt
Tasting på mobilen rett før leggetid kan ende med at barnet ditt blir trøtt og ukonsentrert på skolen.
– Bruk av sosiale medier rett før leggetid eller i sengen etter man har lagt seg, kan gjøre at vi blir engasjerte, nysgjerrige, oppjagede, sinte, lei oss eller så nysgjerrige at vi glemmer tiden og ikke merker at vi blir trøtte. Da fører det gjerne til for lite søvn.
Det sier søvnekspert og psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland ved Institutt for Psykologisk Rådgivning.
Husker du denne? Slik får du barnet i søvn
Vær et godt eksempel
Hun forteller at én mulighet er å lage regler innad i familien om at mobil og nettbrett ikke skal brukes til sosiale medier etter et visst tidspunkt på kvelden.
– Det viktigste er å snakke om dette på en ordentlig måte, ved for eksempel å snakke med barna om mulige konsekvenser av lite søvn.
Les også: Seks kjøreregler for barnas første mobil
National Sleep Foundation er en organisasjon som jobber med søvnlidelser. De anbefaler at skolebarn (6-13 år) burde sove mellom ni og elleve timer, mens en tenåring (14-17 år) burde få mellom åtte og ti timer søvn i løpet av en natt.
Kan gå utover skolearbeidet
Tasting på telefonen kan også påvirke hvordan barnet presterer på skolen. Ifølge en undersøkelse gjennomført av forsikringsselskapet If kommer det frem at nesten ni av ti ungdom bruker smarttelefon eller nettbrett i sengen før de skal legge seg. 46 prosent oppgir at de gjør det hver kveld, mens 41 prosent oppgir at de gjør det iblant.
– Vi presterer dårligere når vi har sovet lite. Vi får senere responstid, blir dårligere på oppgaver som varer over lengre tid og blir ukonsentrerte og kanskje også irritable. Jo mindre vi har sovet, jo verre fungerer hjernen vår. Det er ikke nødvendigvis sånn at vi merker dette selv, sier Wilhelmsen-Langeland og legger til:
– I tillegg vil man kunne prestere dårligere på skolen, kroppen vil prestere dårligere i sport og man vil lettere bli syk dersom man sover for lite.
Få med deg: Skal barn få Snapchat før de er gamle nok?
I undersøkelsen opplyser 51 prosent at de føler seg ukonsentrerte på dagtid som følge av for lite søvn. I tillegg sier 22 prosent av de spurte at sosiale medier på kveldstid bidrar til forstyret nattesøvn. Til tenåringsforeldre har søvneksperten følgende tips:
– Å snakke om at det er viktig å ta ansvar for seg selv, for sin egen helse og egen evne til å slappe av og ikke være tilgjengelig hele tiden, er et tema dagens foreldre må snakke med barna om.
Les mer: Slik bør du forholde deg til barnas sosiale medier-bruk
Søvnekspertens tips til foreldre:
** Snakk med barna om å ta ansvar for egen helse og søvn.
** Det kan være en mulighet å lage en regel om at mobil/nettbrett ikke brukes til sosiale medier etter et visst tidspunkt for noen i husstanden
** Å vise forståelse for at det er spennende å være sosial og «med» er nok også viktig ovenfor barnet.
** De fleste ungdommer har en forsinket døgnrytme rent biologisk, noe det er viktig at foreldre er klar over. Det er ikke bare-bare å stå opp tidlig! Ha klare regler i huset, fellesfrokost i helgene med ekstra god mat for eksempel kan være et forslag for å få ungdom opp om morgenen.
** Det er viktig å huske på at vi ikke kan få til alt som foreldre. Ikke vær for streng med deg selv, forhåpentlig finner barna våre ut av ting etter hvert. (Kilde: Ane Wilhelmsen-Langeland ved Institutt for Psykologisk Rådgivning)
Få med deg denne: Gitte brukte flere timer på å få barna i søvn
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.