En av jentene bak bloggen «Grønne Jenter», Johanne Sæther Houge, og lederen av Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, deler her sine beste tips til et bærekraftig familieliv. 

Mat

Johanne: Spis sesongbasert frukt og grønt, som for eksempel rotgrønnsaker nå om høsten og bær om sommeren. Kjøp det gjerne rett fra bøndene dersom det er mulig. Fyll fryseren med gode råvarer som du sanker inn selv. 

For å unngå å kaste mat bør man skrive handlelister slik at du vet hva du har, og hva du trenger. Slik unngår du også impulskjøp. Har du ikke tid til å skrive handleliste, kan du ta et bilde av det du har i kjøleskapet. 

Arild: Spis mindre kjøtt. Det finnes mange vegetaralternativ i butikkene som smaker som kjøtt.

Arild tipser også om at man må kutte ned på matkastingen. En familie kaster i gjennomsnitt hver åttende bærepose som blir med hjem fra butikken. Ta heller vare på restene, forteller han. 

Les også: Ernæringsfysiolog: Økologi-boom over hele landet

Reise

Johanne: Bruk bena, sykkelen eller reis kollektivt for å oppdage perler i området rundt der du bor. 

En hyttetur kan også være minst like hyggelig som en jentetur til Amsterdam. Skal du ut og fly er det også bedre for miljøet å velge én stor reise, i stedet for mange helgeturer. 

Arild:Velg bort feriedestinasjonene langt unna, og dra på en Norgesferie. 

La bilen stå! Det er mange steder i ferd med å bli lettere å sykle til og fra jobb og skole, og mange byer har gode kollektivtilbud. Dersom du er avhengig av bil finnes det nå mange elektriske biler som fint funker for en familie i hverdagen.

Les også: Står i kø for øko-bakst

Materielle goder

Johanne:Oppussingsjaget er blitt større, men tenk over om du virkelig trenger det. Det er nok mange som kvitter seg med velfungerende kjøkken og bad. Bruk heller de pengene til å installere solenergi på taket eller skifte til energismarte vinduer. 

Hun tipser videre om at man kan finne det man trenger på et loppemarked eller Finn. 

Barn trenger nye klær, men ta heller imot arvet eller kjøp brukt før du går til butikken. Nordmenn har også fått strikkedilla, så hvorfor ikke lage noen av klærne selv? 

En gave trenger ikke å være noe nytt fra en butikk. Hva med å gi en opplevelse som en tur til svømmehallen eller invitasjon til en bakekveld? 

Arild:Kjøp færre klær. Vi har et enormt høyt klesforbruk her til lands, og mye av det folk kjøper blir hengende i et skap, eller liggende i en skuff.