Smartklokka har gitt Sofia (9) større frihet
For Christina Aas Bajrami er datterens smartklokke et godt hjelpemiddel i hverdagen. Den har også gitt niåringen friere tøyler.
Rett etter skolestart i år fikk fjerdeklassingen Sofia Aas-Rupa smartklokke av foreldrene. Hun har hatt mobiltelefon siden hun var syv, men den ble ofte glemt hos venner og familie.
Bakgrunn: Norske barn utstyres med smartklokker
Nå sitter «mobiltelefonen» fast på håndleddet. Der blir den verken glemt eller ødelagt.
– Vi valgte å kjøpe en smartklokke fordi det ble kronglete med mobiltelefon. Vi har brukt mye tid på å lete etter den. Medelever har også opplevd at mobiltelefoner er blitt stjålet fra sekken. Nå slipper Sofia å bekymre seg for det, sier Christina Aas Bajrami.
En enklere hverdag
Tidligere brukte hun, med lillebror Lejon (1) på slep, mye tid på å oppspore datteren.
Av og til måtte hun ringe «halve klasselista» for å finne ut hvor datteren var.
Les også: Nå kan du kontrollere barnas internettbruk
Nå får alltid hun og mannen Fatlum Bajrami tak i henne. Det er lett å finne ut hvor hun er eller gi en kjapp beskjed. Hverdagen er blitt enklere.
– For oss er smartklokka et godt hjelpemiddel. Hun får også friere tøyler enn før fordi vi alltid får tak i henne, sier foreldreparet.
Sofia selv liker klokka godt, og har den på seg hver dag. Når hun er ferdig med skoledagen, ringer hun alltid til mamma eller pappa. Da gir hun beskjed om hvem hun er sammen med og hva de skal gjøre.
– Jeg er glad for å ha den. Det er mye bedre enn å passe på mobiltelefonen. Klokka blir ikke borte, sier Sofia og smiler fornøyd.
Trygt på ukjent sted
Venninnene hennes er litt fascinert av at det går an å ringe med en klokke. De kunne gjerne tenke seg sin egen.
Les også: Skal barn få Snapchat før de er gamle nok?
– De sier de også føler seg tryggere siden jeg har klokka. Den har en SOS-knapp også. Jeg kan trykke på den hvis det skjer noe også ringer klokka opp mamma, pappa eller besteforeldrene mine automatisk, forklarer hun.
Foreldrene har ennå ikke brukt den innebygde GPS-funksjonen. De har først og fremst klokka for lettere å få tak i datteren. Ikke for å finne ut hvor hun er til enhver tid.
Så du denne? Bør barna få spille Pokémon Go alene?
– Vi tenker at sporingsmuligheten kan være fin å ha hvis hun mot formodning skulle komme bort fra oss på ferie. Det blir en ekstra trygghet, sier Fatlum Bajrami.
– Gir mer ansvarsfølelse
De tror ikke denne typen teknologi er med på å gi datteren – eller andre barn – mindre evne til å utvikle ansvarsfølelse, slik psykolog Egil Launes sier.
Les også: Seks kjøreregler for barnas første mobil
– Sofia er både pliktoppfyllende og ansvarsfull, men i lek kunne hun av og til glemme tiden og tidspunktet for når hun skulle komme hjem. Det skapte uro og engstelse for oss, sier Aas Bajrami.
Nå er det derimot stas for datteren å følge med på tiden og ringe hjem for å gi beskjeder.
– Vi føler at klokka har gitt henne mer ansvarsfølelse, ikke mindre, påpeker Christina Aas Bajrami.
Hun har flere venninner med barn som har lyst til å investere i en slik klokke til egne barn.
– De som er negative er de uten barn. De er ofte skeptiske fordi klokka gjør det mulig å overvåke barna, mener Christina Aas Bajrami.
Trenger du tips? Slik bør du forholde deg til barnas sosiale medier-bruk
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.