Professor: Foreldrenes stress smitter over på barna
Kortere dager, aktiviteter, arbeidspress, hente og bringe i barnehage og trening. Stressfaktorene står i kø for barnefamilier, men stresset kan også hjelpe oss, mener psykolog.
– Når vi føler at tiden ikke strekker til, er det naturlig at vi reagerer med stress, sier privatpraktiserende psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning i Bergen, Per Sjöberg.
Man tenker ofte at det er mye som må gjøres på kort tid nå om høsten. Da kommer stress-følelsen raskt snikende, mener Sjöberg.
Har du lest denne? Tobarnsforeldre gir råd: Slik senker vi skuldrene
– Stress er egentlig til for å hjelpe oss. Den er vår mentale og kroppslige turbo, sier han.
Vanlige symptomer som mange småbarnsforeldre sikkert kjenner seg igjen i, er ifølge psykologen at musklene blir sterkere, sansene skjerpet og spenningen i kroppen høyere.
– Men det er altså bare fordi vi skal overleve, beroliger psykologen.
Sjöberg sier at det ikke er noe poeng å stresse for prøve å unngå stress. Måten vi reagerer på hjelper oss til å møte utfordringer. Og det er positivt, sier han.
Kan ikke regulere eget stressnivå
Professor Turid Suzanne Berg-Nielsen vet at småbarnsforeldre er i en hektisk livsfase – men er tydelig på at det er viktig å ikke la stresset gå utover barna.
– Prosjekt nummer én for småbarnsforeldre må være å regulere egen atferd. Stress hos voksne forplanter seg til barna, og ungene er veldig sårbare for slike stemninger, påpeker hun.
Har du sett denne? Dette får småbarnsforeldre dårlig samvittighet av
Berg-Nielsen er psykolog og forsker ved Regionsenter for barn og unge i Oslo (RBUP) og professor i klinisk barnepsykologi ved NTNU.
– Det er viktig å være klare over konsekvensene av stressfaktoren i hjemmet. Det er gjort mye forskning som viser at barn, spesielt i 1-3-årsalderen, som opplever mye og vedvarende stress, har større vanskeligheter med å håndtere stress i voksen alder, understreker hun.
Har du lest denne? Slik løser åttebarnsfamilien tidsklemma
– Hele familien merker det godt når foreldre er stresset. De minste barna har ikke utviklet evnen til å regulere sitt eget stressnivå, og da er det svært viktig at foreldrene selv sørger for å hjelpe dem. De greier det ikke alene, poengterer Berg-Nielsen.
– Når barnet virker stresset, så må man rett og slett hjelpe dem med å regulere dette. Ta dem på fanget, bære dem litt rundt, synge en sang og opptre rolig.
Ikke bra med langvarig
Problemene vi kjenner med «stress» oppstår for voksne når det blir alt for høyt eller for langvarig, og når kravene som stilles til oss oppleves som større enn våre evner til å mestre dem.
– Da sliter vi oss ut. Å være i denne tilstanden tar på kreftene, og da vil ikke stress være til noe særlig hjelp lenger, poengterer Sjöberg.
Les også: Professor: Foreldrenes stress smitter over på barna
Og da er vi over på det stadiet som mange forbinder med stress:
– Vi kan miste konsentrasjonsevnen, man tenker mindre fleksibelt, vi blir passive og tankene går så raskt at man omtrent ikke vet hva man tenker, forklarer han.
Er du i den siste kategorien? Les denne : De beste måtene å stresse ned på
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.