Dette tenker vi på når vi velger navn til barna våre
Mens internasjonale kjendiser kaller opp barna etter himmelretninger, frukter og farger, er vi fremdeles litt mer tradisjonelle her til lands.
Hva skal barnet hete? Å velge navn til barna våre er utvilsomt en viktig beslutning. Dette er noe de skal ha med seg resten av livet, og som vil være en stor del av dem. Ingen liten oppgave, altså. Så hvor begynner man?
Diva, North, Mowgli, Zahara, Apple, Moses og Petal Blossom Rainbow er alle kjendisbarn av store stjerner – sistnevnte angivelig oppkalt etter en «My Little Pony». Dette er imidlertid ikke navn du finne på listen over de mest populære navnene i Norge.
Har du lest denne? Guiden du bør følge før du velger babynavn
Navnet skal fungere på flere språk
Ifølge førsteamanuensis i nordisk språkvitenskap og navnegransking, Ivar Utne, ser vi gjerne fremdeles til våre forfedre når vi skal finne navn til den nye verdensborgeren. Selv om det blir mindre vanlig med tre generasjoner Jan eller Marie, lar vi oss inspirere av andre familiemedlemmer.
– I de siste tiårene, og trolig fortsatt, finner vi navn med samme forbokstav som andre familiemedlemmer. De siste to-tre tiårene kan det også se ut til at det er mange som henter navn fra familien, men lengre bak enn før, slik som oldeforeldre eller enda lenger tilbake, sier han til Familieliv.
Er ditt navn på listen? De mest populære norske navnene gjennom tidene
Samtidig er vi mer opptatte av å velge navn som fungerer i utlandet.
– Det er to grunner til det. For det første reiser vi mer. For det andre er det stadig flere som har familie og bakgrunn i andre land. Dessuten har inspirasjon fra utlandet vært mye mer tydelig i navnevalg i Norge og landene rundt siden 1980- og 90-tallet.
Nora + William
No(o)ra og William regjerte ikke bare på TV og i sosiale medier i fjor. De er også å finne igjen på navnetoppen – som flere tidligere år – i godt selskap med Emma.
Øverst på navnetoppen i fjor tronet nemlig Emma og William, etterfulgt av Nora/Norah, Sara/Sarah og Sofie/Sophie på jentesiden, og Mathias/Matias, Oliver og Jakob/Jacob på guttesiden.
Utne forklarer at det flere likheter mellom mange av de mest populære navnene.
– Vi ser fellestrekk ved både lyd og hvor navnet er hentet fra, sier han, og fortsetter:
– Navn med to vokaler inntil hverandre er populære - som Sofie, Emilie, Lea, Mathias, Tobias, Noah, Leo, Liam og William. I tillegg ser navnene ut til å bli kortere i antall bokstaver enn før, men det er gjerne like mange stavelser fordi det ofte bare er én vokal i noen av stavingene, som i Mia, Lea og Leo, med tre bokstaver, men to stavelser.
Les også: Barnepsykolog: Mindre erting for «rare» navn
Populære bokstaver
Ella, Emma, Emilie, Lea, Maja, Matias, William, Oliver, Emil, Lucas og Filip er alle å finne på Statistisk Sentralbyrås liste over de ti mest populære gutte- og jentenavnene. Ser du hva de har til felles?
– Foreldre som leter etter nye navn, ser gjerne etter navn med mange vokaler, og særlig konsonantene L og M. Dette er bokstaver som blir mer brukt enn før, og som går igjen i mange navn, sier Utne.
– Det er også blitt vanlig med guttenavn som ender på -ias og jentenavn som ender på -ia og -ie. Jentenavn som har en -a til slutt har blitt mye mer vanlige siden år 2000.
Men hvor søker vi dersom vi vil holde oss unna både gamle slektsnavn, og samtidig unngå at barnet heter det samme som fem andre på avdelingen i barnehagen?
– Foreldre henter også navn som ble brukt i Norge på 1800-tallet, og enda tidligere, som Amalie, Amanda, Teodor og Anton. Disse blir også brukt i andre land, så her kan vi si at vi både er opptatt av tradisjon og at navnet skal fungere i utlandet.
Kreative foreldre: Kalte barna Snø og Hav
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.