Derfor har barnehagen planleggingsdager
Neste gang du møter en låst dør i barnehagen og river deg i håret i frustrasjon, vet du i hvert fall hvorfor.
Det er kanskje vanskelig å se det som en trøst når du først står der en hektisk morgen, men du er ikke alene. Langt i fra.
– Dette er et kjent problem, ja, forteller Line Elisabeth Dalseng, daglig leder i Birkebeineren Friluftsbarnehage.
Ifølge Dalseng har det skjedd mer enn én gang at en og annen forelder har kommet til låst dør.
– Planleggingsdagene blir informert om i god tid, og det blir sendt ut påminnelse når det nærmer seg på e-post. I tillegg benytter vi oss av det gode, gamle trikset med lapp på inngangsdøren uken før planleggingsdagen. Likevel er det alltid noen som ikke har fått det med seg.
Ta kontroll: Unngå at påkledningen blir en evig kamp med disse tipsene
Som julekvelden på kjerringa
En av de som fikk seg en overraskelse denne uken er tobarnsfar og Familieliv-blogger Ole Morten Knudsen, også kjent som «Superpapsen».
«Jeg har lært meg å forvente mye. Babybæsj i badekaret, hvor mye søl det kan bli av én enkel brødskive med brunost og hvor stressende det kan være å ta med to barn inn i en butikk når du kun skal kjøpe en melk. Alt dette tas med forholdsvis stoisk ro, og i det minste en slags forventning. Men denne overraskelsen fra barnehagen tar meg på senga hvert eneste år», skriver han på Instagram, sammen med følgende bilde:
Til Familieliv utdyper Knudsen at han har full forståelse for at barnehagen trenger noen planleggingsdager i løpet av året.
– Samtidig er man aldri helt klar for det. Vi er heldige og har muligheten til å være litt fleksible, med avspasering og hjemmekontor, så for oss er det ikke noe stort problem. Likevel har det hendt at jeg har hatt med barn på jobben, på grunn av dårlig planlegging, men det funker dårlig.
Han tar selvkritikk på at han, trolig i likhet med mange andre foreldre, er for dårlig til å sjekke barnehagens kalender og huske på beskjeder som blir gitt.
– Vi foreldre må nok bli flinkere til å følge med.
«Superpapsen» og «På Tjukka»: Møt våre nye Familieliv-bloggere
Derfor må barnehagen holde stengt
Men hva skjer egentlig på en planleggingsdag i barnehagen?
– For at barnehagen skal kunne oppfylle sitt samfunnsmandat og jobbe i tråd med rammeplanen er planleggingsdagene viktige. Rammeplanen sier blant annet at barnehagen som pedagogisk samfunnsinstitusjon må være i stadig endring og utvikling. Barnehagen skal være rustet til å møte nye krav og utfordringer. Det krever en stadig utvikling av personalets kompetanse, sier Dalseng.
For å kunne oppfylle dette, kreves det dermed tid til samarbeid for personalet, i tillegg til at faglig påfyll er viktig for å gjøre barnehagehverdagen best mulig for alle barna.
Hva gjør du når barnehagen er stengt? Hvordan leke med barn alder for alder
– Planleggingsdagene gjør også at det ikke tas voksenressurser bort fra barnegruppa, ved at alle ansatte deltar på kurs når barnehagen er stengt, forklarer Dalseng, og legger til:
– Selv om det der og da kan oppleves frustrerende for foreldrene å måtte ordne alternativt barnepass eller at de må ta seg fri fra jobb, må de huske på at disse dagene er til det beste for deres barn. Det vil gjøre at de får en enda bedre barnehagehverdag!
Så du denne? Siris overlevelsesguide for forvirrede mammaer
Men hadde det ikke holdt med én planleggingsdag i året, spør du deg kanskje?
– Planleggingsdager legges som regel i starten, midten og i slutten av barnehageåret. I august blir det lagt planer for inneværende år. I januar evalueres året så langt, og planer justeres og tilpasses til det beste for barna. På slutten av året evalueres året som er gått, samt at prosessen for neste barnehageår er i gang.
Så da vet du det!
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.