Derfor bør du leke med barna
Lek er viktig for barns kommunikasjon og motoriske evner, samtidig som det er god mosjon. Likevel kjenner sikkert mange foreldre seg igjen i at det ikke alltid er så lett å få dem ut i frisk luft.
– Alle barn trenger ikke bli fotballspillere. Det er mye de kan gjøre som gir dem en følelse av mestring, og det igjen gir motivasjon, sier Vibeke Lugg.
Hun jobber som yogainstruktør og er timeansvarlig ved HiYoga i Oslo. Hun har også lang erfaring som treningsinstruktør for både barn og voksne.
Les også: Slik får du aktive barn
Legg inn lek i alle aktiviteter
Aktivitet og lek gjør oss glade til sinns, mener Lugg.
– Det å gå tur sammen er en koselig aktivitet for hele familien. Lag matpakke, kakao og overnatt gjerne ute en natt. Svømming er også en super aktivitet å gjøre sammen, og veldig fint uansett hvilken fysisk form både foreldre og barn er i, forteller hun.
Har du sett denne? Slik holder denne tobarnsmoren barna aktive
– Ikke alle kan hoppe på trampoline, men kan du det er det en super felles aktivitet. Sett på musikk og dans sammen, det er jo så deilig å le og tulle sammen. Lag en rebus som dere kan gå sammen, eller finn en naturløype der du bor.
Ernæringsterapeut og personlig trener ved StudioDay i Oslo, Inge Thomas Ravlo, mener det har mye å si for barna at foreldrene er med på leken, for da blir det nemlig lettere å få barna med.
– Et viktig tips er å legge lek inn i aktivitetene dere finner på. Det kan for eksempel være noen ting barna kjenner igjen fra dataspillene sine. Da blir det ekstra moro siden dette er noe de kjenner til, men som de aldri har prøvd ute i det virkelige liv, foreslår han.
Se også: Stor oversikt: Finn inne-idretten som kan passe for ditt barn.
Ikke sett for høye krav
Ravlo advarer mot å legge lista for høyt og forvente for mye. Spesielt hvis barna dine ikke er vant til mye aktivitet.
– Ikke overdramatiser hvis barna dine ikke beveger seg så mye som det anbefales, for da er det lett å gå ut for hardt i starten og prøve å tvinge dem til å bli med på flere timer lange skogsturer. Da begynner du i feil ende, sier han.
Om barna føler at de ikke når opp til foreldrenes forventninger vil det kunne redusere barnets mestringsfølelse.
LES OGSÅ: Stadig yngre barn starter med idrett
– Legg heller lista litt lavere slik at barnet får det til og synes det er gøy. Bare noe så enkelt som å ta med familien på å spille bowling kan være en morsom og lett aktivitet å starte med, sier Ravlo.
Allier deg med andre foreldre
Du skal heller ikke undervurdere de tingene vi selv gjorde som barn, for det trenger slett ikke være utdatert. For eksempel turgåing – trikset er bare å legge inn andre aktiviteter slik at det blir mer enn bare en tur.
Les også: Hvordan trene riktig med barna
– Mange barn kan synes det er gøy å plukke bær eller sopp i skogen, eller å bygge en varde på fjelltoppen. Det er også utrolig hvor få barn som har prøvd fisking, men som faktisk kunne tenke seg å fiske hvis de fikk muligheten, forteller han.
Han tipser også om at du kan alliere deg med andre foreldre, enten fra skolen eller i nabolaget. Sammen kan dere for eksempel arrangere en aktivitetsdag med små konkurranser der alle får en liten premie.
Les også: Skal du gi barna kosttilskudd?
– Det kan for eksempel være at de må løpe runder i en løype eller gå på ski. Det er mye lettere å få med barna på slike aktiviteter hvis også andre barn og voksne er med, sier Ravlo.
– Og husk at all aktivitet er bedre enn ingen aktivitet. Og øyeblikket der du får ungene ut av komfortsonen er ofte starten på noe som kan bli mye mer i fremtiden, legger han til.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.