Når barna vil bli internett-stjerner
I dag er flere barn og unge avanserte produsenter av innhold på nett. Sosiale medier-forsker Halvdan Haugsbakken ber foreldre om å involvere seg.
Mange foreldre er usikre på hva de bør passe på når barna ønsker å publisere videoer og innhold på ulike sosiale medier-plattformer. Blant «youtuberne» er det heller ikke uvanlig med direktesendinger, eller såkalt livestreaming – noe som kan virke skremmende på de fleste.
– Gjennom noen helt enkle tastetrykk kan barn og unge lage sin egen YouTube-kanal, og dette ser ut til å være en trend som øker, sier Halvdan Haugsbakken, som forsker på sosiale medier ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.
Forskeren råder foreldrene til å utvikle personlige kjøreregler for sosiale medier, og sier at det er viktig å lære seg god dømmekraft for et nytt medium.
Les også: Jakob (13) vil vise trampoline-kunst til hele verden
– Det aller viktigste er at foreldre lærer barna å utvikle sunne holdninger i bruk av både sosiale medier og livestreaming på disse plattformene, understreker Haugsbakken.
Netiquette: Etikette på nett
Haugsbakken mener foreldre bør lære seg et «nytt» ord, først som sist: Netiquette.
– Dette dreier seg om «the do´s and don´ts» om hva man bør gjøre på sosiale medier, forteller han, og utdyper:
Bakgrunn: Dette må du vite om de ulike appene barna dine bruker
– «Netiquette» handler rett og slett om hvordan man skal bruke, og presentere seg, på livestreaming-kanaler. Jeg anbefaler foreldre å utvikle egne kjøreregler på dette punktet.
– Hva er de viktigste rådene?
– Det som bør være i høysetet er at man bruker selvrefleksjon som kilde til å være føre var. Man må altså stille seg selv noen grunnleggende spørsmål om hva livestreaming og sosiale medier er - og hva det kan føre til, sier han.
Haugsbakken peker da på viktigheten av å få barna til å reflektere rundt hvordan de presenterer seg på nett, og utvikle sunne holdninger til teknologien.
Så du denne? Skal du sjekke barnas mobil? Ekspertene svarer
– Det er viktig å forklare barna at måten man møter mennesker på nett på, skal være den samme som når man møter dem ansikt til ansikt. Videre må man snakke om å verne om sitt eget privatliv og personvern på nettet.
Barna lager sin egen «TV-kanal»
Mange YouTube-kanaler er direkte rettet mot barn og unge. Ofte er det TV-selskaper som står bak, påpeker forskeren.
– I USA er det færre og færre som har kabel-TV. Men TV-selskapene finner målgruppen igjen på sosiale medier og tilpasser innholdet deretter.
Flere tips: Slik bør du forholde deg til barnas sosiale medier-bruk
– Som en utilsiktet konsekvens av dette kan det virke som om barn og ungdommer har oppdaget at de kan gjøre akkurat det samme; nemlig å lage sin egen «TV-kanal».
– Disse YouTube-kanalene kan dermed representere en ny retning der barn og unge tar steget helt ut og blir avanserte innholdsprodusenter av digitalt innhold, forklarer han.
Således kan dette være et skifte, for barn og unge har i grunnen brukt YouTube lenge allerede. Men nå legger man i større grad ting ut selv.
Få med deg: Denne familien prøver å kutte ned på skjermbruken til barna
Haugsbakken har tidligere publisert to vitenskapelige artikler om unges bruk av YouTube, som begge sier noe om trendene.
– Min forskning viste at elever i norske videregående skoler brukte YouTube til å organisere uformell læring. Det vil si at de brukte YouTube til å lære seg å spille gitar og piano, og andre ting som de ønsket å lære. Dette var i 2011/12, og det kan godt være vi nå er i startgropen av en endring som fører til mer produksjon av ulikt innhold av og for barn og unge, sier han.
Fem tips fra Medietilsynet om hva en bør snakke med barna om når de begynner å bruke sosiale medier:
1. Snakk med barnet om hva som er greit og ikke greit å si på nett når de snakker eller kommenterer bilder eller statusoppdateringer – og hvorfor.
2. Lær barna (og deg selv) å alltid spørre om lov før de legger ut bilder eller annen informasjon om andre. Dette er et forbud ved lov, det er ikke et moralsk dilemma.
3. Lag klare regler for bruk i familien og snakk om konsekvenser. Respektér barnas privatliv.
4. Vær en god rollemodell. Barn legger merke til det du sier og gjør både på nett og hjemme, og tar etter din oppførsel. Spør alltid barna om lov før du legger ut bilder av dem på nett og respektér svaret.
5. Sett sosiale medier på dagsorden på et foreldremøte, og lag gjerne felles regler eller retningslinjer for bruk.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.