Husk dette før du inviterer barnas venner til bursdagsselskap
Noen barn ønsker å invitere hele klassen, mens andre vil at kun de aller beste lekekameratene skal være til stede. Men hvem bør egentlig bestemme hvem som skal få komme og ikke?
– Det er foreldrenes oppgave å ta ansvar for inkludering ved bursdagsfeiring. Barn må gjerne få bestemme om det skal være hele klassen, eller om man skal ha en form for oppdeling, men at barna skal få full frihet er ikke forsvarlig. Her har foreldre et stort ansvar for holdningsskapende arbeid, når det gjelder å inkludere og forebygge mobbing, mener barnepsykolog Ingrid Kristine Aspli.
Har du lest denne? Tobarnspappa om barnebursdager: – Foreldre må bestemme hvem som skal inviteres
Det samme sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.
– Foreldrene bør ta ansvar i alle fall frem til barna er i ungdomsskolealder. Barn vil velge ut i fra følelser her og nå. Kanskje har barnet ditt kranglet med en god venn og ønsker å utelate denne vennen fra bursdagen, men så vil det mest sannsynlig angre dypt et par dager etterpå når de har skværet opp, sier Gerhardsen.
Hun mener dessuten at barn ikke har samme forståelse for hvordan det føles å stå utenfor.
Ett barn som ikke ble invitert
Det går likevel an å krydre invitasjonslisten ved å legge til noen ekstra personer, så lenge det er rom for det. Da vil de kanskje velge noen som foreldrene i utgangspunktet ikke synes det er naturlig å be.
Les også: Slik lager du en vellykket bursdag for barnet ditt
– Da min egen eldste datter fylte tre år, skulle hun absolutt invitere en seksåring fra barnehagen. Hun ble den eneste seksåringen i bursdagen, men ble invitert fordi hun var et stort forbilde for datteren min, sier Gerhardsen.
Hvis det viser seg at det er en eller flere personer bursdagsbarnet ikke ønsker å be, må man gå i dialog, råder hun.
– Snakk ordentlig med barnet og be det fortelle hva som skjer. Kanskje er det slik at denne eller disse personene erter, utestenger eller direkte mobber barnet ditt. Finn ut hvor ofte det faktisk skjer, og prøv å lodde hvor dypt det egentlig stikker. Barn bruker gjerne ordene «alltid» og «aldri» selv om det er snakk om få ganger. Har du en følelse av at barnet ditt blir utsatt for reell trakassering, føles det selvsagt fælt å måtte invitere vedkommende hjem, men forsøk likevel å inngå et kompromiss, fremfor å utestenge kun denne personen. Fortell at du skal være til stede, passe på og følge med i tilfelle vedkommende er slem.
Få med deg: Tips til leker og aktiviteter i barnebursdagen - for alle aldre!
Vil barnet ditt utestenge én enkelt person, må man heller be færre personer. Velg ut en gruppe som er naturlig; for eksempel de som bor i et bestemt område, bare jentene/guttene eller en årsgruppe i barnehagen, mener Gerhardsen.
– Jeg har opplevd klasser der alle utenom én er bedt i bursdag, og jeg tenker at det finnes ingen god nok forklaring på å gjøre noe sånt.
– Selv om du har valgt ut en kategori, må du også tenke etter hvem som blir igjen og om de er mange nok til å ikke ta det personlig. Kanskje er det kun én gutt igjen på avdelingen i barnehagen når du har bedt de som er i samme årskull som din sønn? Ber du ikke alle jentene i klassen, bør du heller ikke invitere mer enn halvparten.
Se også: Temabursdager tar av - her er tipsene
Gerhardsen mener det er viktig å gjøre oppmerksom på at utestenging gir konsekvenser – både for den det gjelder, men også for bursdagsbarnet selv.
– Vil barnet ditt invitere bare to av vennene i klassen, må du forberede det på at det risikerer å selv ikke bli invitert i andres bursdager. Det er ikke gitt at barnet ditt skjønner at systemet kan slå tilbake på en selv.
Samarbeid med andre
I noen tilfeller kan det være foreldres økonomi som setter en stopper for hvor mange man kan invitere. I disse tilfellene finnes det flere ulike løsninger, mener ekspertene.
– Samarbeid med andre familier og arranger selskap sammen, eller finn andre arenaer å ha selskapet. Bursdagsselskap kan for eksempel holdes ute, eller man kan spørre om å få låne gymsalen på skolen, lokalet på jobben, eller lignende. Det trenger ikke være på et lekeland. Om en ikke har råd til å arrangere bursdag alene eller spleise sammen med andre, er situasjonen så alvorlig at man bør kontakte NAV, sier Aspli.
Les også: Får aldri «vanlig» godteri av mamma
Gerhardsen er enig, og mener det kan være lurt å diskutere temaet på foreldremøter.
– Det kan være verdt å ha en samtale om hvilket nivå man skal legge seg på, og bli enige om noen regler for hvem man skal invitere.
De inviterte har også ansvar
Det skal nødvendigvis ikke så mye til for å lage en morsom og minnerik bursdagsfeiring.
– Det er en luksus om de voksne blir med på leken. Lag en utendørs bursdag med skattejakt i skogen eller i fjæra. Det kan være vel så spennende og eksotisk – samtidig som det er økonomisk overkommelig, sier hun og tilføyer:
Det er imidlertid ikke bare bursdagsbarnets familie som skal sørge for at feiringen blir hyggelig for alle. Også foreldrene til de inviterte barna må ta sin del av ansvaret. Ønsker ikke datteren eller sønnen din å dra i en annens bursdag, er det din oppgave å finne ut hvorfor.
– Det kan være at barnet ditt er sjenert, føler seg utenfor, ikke tør å dra eller synes det er slitsomt å være i bursdager. Tilby deg i så fall å bli med. Kanskje det er det som skal til for å få barnet ditt til dra. På den måten får du også holdt et øye med barnet ditt underveis og observere det sosiale spillet, sier Gerhardsen.
Har du sett denne? Slik håndterer du andres rakkerunger.
Men om foreldre får oppgitt fra barnet sitt at det ikke vil gå i en bursdag uten noen klar årsak, er det virkelig foreldrenes oppgave å være detektiver og finne ut hva dette handler om og forsøke å rydde opp, mener Aspli.
– Jeg har møtt altfor mange barn som har opplevd å invitere til selskap og at bare få har dukket opp, mens andre uteblir uten noen som helst forvarsel. Det er helt grusomt for den det gjelder. Bursdager er uhyre viktige for barn, helt fra barnehagealder av. Det er så mye følelser knyttet til å bli invitert og å invitere, at her har vi som foreldre et stort ansvar - både for hvordan våre egne barn oppfører seg mot andre, og for hvordan felleskapet våre barn lever i fungerer, sier hun.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.