Småbarnsmor: Dropp pakkekalender til barna - lag heller en familiekalender
Barnepsykolog anbefaler alternative kalendergaver
Jeanette Issa (32) fikk nok av kjøpepresset og innførte en alternativ pakkekalender til barna sine.
– Fra barna var tre år har jeg laget pakkekalender, men for et par år siden innså jeg at jeg brukte altfor mye tid og penger på smågaver til barna hver eneste dag frem mot julaften, sier hun til Familieliv.
Pakkene barna fikk i kalenderen var ikke spesielt store eller dyre, men det var det totale beløpet som fikk småbarnsmoren til å tenke seg om, forteller hun.
– Jeg kjøpte kun praktiske ting som de trengte, men totalsummen ble rett og slett for stor. Og jeg tenkte at jeg ikke lenger ønsket å være endel av det kjøpe- og gavepresset som er i dag.
Jeanette innførte derfor familiekalender. En kalender hvor hele familien på rundgang åpner små-pakker, hvor barna lærer å glede seg på mors, fars eller søskens vegne.
– Vi har også puttet inn diverse familieaktiviteter enkelte av dagene.
Les også: Husker du disse juletradisjonene? Slik har de forandret seg
Støttes av barnepsykolog
Hun får støtte av barnepsykolog professor Willy Tore Mørch, som i en årrekke har advart foreldre mot den tradisjonelle pakkekalenderen.
Barnepsykologen foreslår alternative kalendergaver, slik som familien til Jeanette har innført.
– Lag små lapper som barna skal åpne hver dag. En dag kan det stå at man skal gå en tur på kino, en annen dag kan det stå at man skal gå en tur eller bygge en snøhule. Det trenger ikke være så stort eller koste så mye penger, men med en slik kalender teller man ned dagene til julaften sammen, og familien får god tid med hverandre.
Så du denne? Maria har ikke åpnet en julegave på fem år
Mørch trekker også frem at foreldrene kan introdusere «lage selv-kalender». Hvor man setter av tid sammen hver dag frem til jul, og lager noe fint sammen som til slutt kan bli en gave man kan gi bort på julaften enten til et familiemedlem eller til en veldedig organisasjon.
– På denne måten oppnår også barnet mestringsfølelse, og får verdier man nødvendigvis ikke opplever på samme måte som ved en pakkekalender, sier han.
Lest denne? Slik forandret Helenes julefeiring seg da hun fikk barn
Jeanettes aktivitetstips:
Jeanette forteller at hun skriver aktiviteten på små lapper som barna får hver dag. Noen ganger er det smågaver, mens andre ganger er det aktiviteter som familien kan gjøre sammen.
* Man kan samle opp litt gamle syltetøyglass og fylle med snop, la barna pakke det inn og gi det i julegave.
* Lag julebaksten sammen med barna, både peppekaker og lussekatter.
* Ta en tur på skøytebanen.
* Pakk tursekken og ta med barna i skogen etter skolen.
* Inviter barna på filmkveld.
* Sjekk ut veldelige organisasjoner som samler inn klær og gaver som de gir videre til de som trenger det. La barna plukke ut pent brukte ting og la de pakke det inn.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.