Forbrukerøkonomen tipser: Julen trenger ikke tømme lommeboken
** Åtte tips for en billigere feiring
I år vil nordmenn handle for 58 milliarder kroner til jul. Her får du ekspertens beste tips for å spare noen kroner.
– Hver innbygger vil i gjennomsnitt legge igjen drøyt 11.100 kroner i detaljhandlene i desember, sier direktør for mote og fritid i handelsorganisasjonen Virke, Bror Stende til Familieliv.
6460 kroner av dette går til pynt, gaver og annet forbruk. I tillegg til pengene vi bruker på pynt, klær og gaver, koser vi oss med god mat og drikke i julen. Av julehandelen står mat og drikke for 46 prosent ifølge Virke, og i gjennomsnitt vil hver person bruke 4.670 kroner på julekosen, forteller direktør for dagligvare i Virke, Ingvill Størksen.
Les også: Sjeføkonom: Slik lærer du barna å spare
Julebudsjett og handlelister
Det begynner nå å nærme seg tiden for å haste seg gjennom butikk etter butikk med handleposene på slep, og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, har noen råd før julestria.
– I julen unner vi oss gjerne litt ekstra kos, og det merkes på lommeboka. Penger går til julegaver, mat, julebord og pynt. Hvert år ender flere av oss opp med å bruke mer enn planlagt, slik at lommeboka blir slunken og regningsbunken hoper seg opp i januar, sier hun til Familieliv og fortsetter:
– Ved å sette opp et julebudsjett og skrive handlelister allerede nå kan du spare mye tid og penger i julen.
Så du denne? Åtte tips for å gjøre sparingen morsom
I budsjettet skriver du ned hvor mye penger du skal bruke i julen, og hva du skal bruke pengene på. Del de opp i ulike poster som gaver, pynt og mat – og for å unngå at budsjettet kun blir fjerne tall bør du følge med på forbruket ditt underveis i nettbanken.
– I tillegg til julebudsjettet anbefaler jeg å sette opp en gaveliste over hvem du skal kjøpe til, hva du skal kjøpe og sette en makspris per person. Deretter setter du opp et shoppekart over hvor du skal handle. Bruk også internett for å sammenligne priser – kanskje er det også på nett du får den billigste prisen? sier Sandmæl.
Sandmæl tipser: Slik kommer du deg gjennom årets strammeste måneder
Sandmæls fem tips til en rimeligere jul:
** Sett opp et julebudsjett
Bestem deg for hvor mye du skal bruke på årets feiring, og hva du skal bruke pengene på.
** Lag gaveliste
Skriv ned hva du skal kjøpe og til hvem. Det kan være lurt å avtale en makspris med dem du har på listen. Tenk også gjennom om det er noen du kan kutte i år.
** Alternative gaver
Gi noen noe hjemmelaget eller en tjeneste i gave. Det kan være et klippekort på barnevakt, eller et par heklede grytekluter. Eller du kan gi en opplevelse, som en tur i marka, en ferie for hele familien eller en tur på kino.
** Arranger juleverksted
Hvorfor ikke lage hjemmelaget pynt og julegaver sammen med nære og kjære?
** Storhandling
Mange små turer til matbutikken blir ofte dyrere. Lag en handleliste over hva du trenger den kommende uken, og handle alt på en gang. Julematen trenger heller ikke å koste flesk – det er mye penger å spare på å velge rimeligere produkter.
Andre tips til en rimeligere jul:
** Secret Santa
De aller fleste barn har lyst til å kjøpe julegaver til mange av vennene sine, men det kan bli dyrt. Hvorfor ikke snakke med foreldrene til ungene i vennegjengen og foreslå «secret santa» (hemmelig nisse)? Da samles ungene, skriver ned navnet sitt på en lapp – hvorpå alle barn trekker hver sin lapp. Så kjøper hvert barn en gave til personen på sin lapp – uten å fortelle hvem man har «fått» til de andre ungene. Så kan de alle samles for en hyggelig kveld sammen med pepperkaker og julefilmer hvor de alle åpner sin gave.
* Gi kun gaver til barna
Familien og slekten kan mellom seg avtale å kun gi julegaver til barna. Ofte gir man gaver til de voksne, som de kanskje ikke trenger eller vil ha, fordi man føler at man må. Avtal heller at disse gavene utgår, og at det kun er barna som får.
* Begynn innkjøpene tidlig
Januarsalg, Black Friday, markedsdager.. Det er mange perioder i løpet av året med gode salg i butikkene – og for å unngå at du må ut med en stor sum for julegaver i desember, kan det være lurt å begynne handelen litt tidligere. Ikke bare sparer du penger på det, men du unngår også stress.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.