Tre steg: Få orden i kaoset til både deg og barna
Følger du denne oppskriften trenger du aldri mer bekymre deg for rot, hevder programleder og småbarnsmor Synnøve Skarbø.
Klær og saker overalt. Et kvarter etter du er ferdig med å rydde er det like rotete igjen, og skippertak blir atter en gang løsningen du tyr til. Hadde bare alle ryddet opp etter seg selv, tenker du. Høres det kjent ut?
Synnøve Skarbø var så lei av kaoset at hun lagde sin egen ryddemetode. Den viste seg å fungere så bra at hun ville dele den med resten av verden. Tidligere i år lanserte hun boken «Synnøves system», som raskt ble en bestselger.
Få med deg denne: Synnøves ni ryddetips
– Jeg tror de aller fleste kjenner seg igjen. Jeg har knapt møtt noen som ikke klager over at de burde rydde og fått system, sier hun til Familieliv.
Skarbø mener at uansett hva du skal rydde i - om det er ditt eget skap, barnas klær og utstyr, sko, eller noe helt annet - fungerer denne metoden:
Steg 1: Kast og gi bort
– Første steg er å kvitte seg med ting. Vi har altfor mye vi ikke bruker, og kan med fordel minimere det vi eier. Gå grundig gjennom alt. Røsk ut klær og saker fra alle klesskap, skuffer og boder. Ta for deg ett og ett plagg, hold det opp og spør deg selv om dette er noe du bruker og trenger eller om det er noe du elsker. Hvis svaret er nei på disse spørsmålene er det ingen grunn til å beholde det. Få det ut av livet ditt. En real opprøskning er alfa omega. Her er målet å sitte igjen med så lite som mulig.
Klar melding fra jordmødrene: Babyen trenger ikke så mye utstyr
Skarbø presiserer at det er viktig å huske på at det du ikke bruker kan være fullt brukbart for andre.
– Lag en bunke for «selge», en for «gi bort» og en for «kast». Kanskje passer noen av klærne barna dine har vokst ut av barna til en venninne? Jeg har også blitt god på å selge ting på Finn.no, og legger ut klær, møbler og pynteting i et banka kjør! Det er jo så lettvint. Det er også veldig effektivt å gi bort ting gjennom finn.no, og folk kommer og henter nesten hva som helst.
Når du har kvittet deg med alt du ikke bruker, kan du gå videre til steg to.
Så du denne? Barneutstyr: Hva kan du kjøpe brukt og hva bør være nytt?
Steg 2: Finn en fast plass til alt
– Absolutt alt du eier skal ha en fast plass. Det er ikke sikkert du finner den riktige plassen med en gang, men når du skal lage system er det viktig at ting i samme kategori er samlet og i nærheten av bruksområdet. Skjerf er for eksempel mest praktisk å oppbevare i gangen, oppvaskmiddel i nærheten av oppvaskmaskinen og hånklær på badet. Tenk at du skal gjøre det enkelt for deg selv.
Skarbø er beinhard på systemet sitt, men innrømmer at det er enklere å gjennomføre dette med sine egne klær enn hos datteren Lydia (4).
– Vi har forsøkt å løse det ved at hun har fått en kurv i gangen i en høyde hun når opp til. På rommet hennes ligger også klærne i en høyde hvor hun kan få tak i dem. Det blir litt mer rot av det, men hun må jo lære seg å rydde hun også.
Kaotisk start på dagen? Unngå at påkledningen blir en evig kamp med disse tipsene
Steg 3: Ting skal være på plassen sin når det ikke brukes
– Når du kler av deg på kvelden legger du enten plagget til vask eller tilbake i skapet, med mindre du vet at du skal bruke det dagen etter. Da begynner du på ny frisk hver morgen. Det tar virkelig bare noen få sekunder å legge den genseren tilbake i skapet.
En gang for alle
Har du gjennomført de tre stegene skal du ifølge Skarbø ha fått orden i kaoset, både bokstavelig og mentalt. Rydding kan nemlig fungere ypperlig som terapi, mener hun.
– Dette systemet funker som en kule. Det er en prosess, og du må gjøre det ordentlig når du først gjør det. Etter det trenger du ikke bekymre deg for rydding mer. Da skal du bare opprettholde systemet, og du slipper å bruke helgen på skippertak fordi det er fullstendig kaos.
– Når du har færre ting er det også mye lettere å få oversikten, legger hun til.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.