Historien om julenissen
St. Nikolaus har gått fra å være de svakes forsvarer og sjøfolkenes venn, til å bli en småtykk og humrende julenisse med flyvende reinsdyr og en forkjærlighet for piper.
Langt hvitt skjegg, rød fløyelsdrakt, topplue med hvit pelskant og briller langt nede på nesen. Slik ser nissen ut slik vi kjenner ham i dag. Men visste du at den egentlige «julenissen» var en helgen for sjøfolk, handelsmenn og pantelånere?
Helgenen St. Nikolaus skal ha levd i Tyrkia på 200-300-tallet. Det finnes ingen sikre opplysninger om hans liv, men det oppsto tidlig mange legender rundt ham, ifølge Store Norske Leksikon. Nikolaus ble gjort til helgen kort tid etter sin død - og derfra spredte legendene seg. Det ble fortalt at han var de svakes forsvarer i en tid med krig, nød og forfølgelse. I Hellas var han sjøfolkenes venn som kunne redde dem i havsnød.
Les også: Emilie gir bort kjole: – Alle skal få føle seg som en prinsesse for en kveld
Fra skip til julestrømpe
St. Nikolaus dukket for første gang opp som en gavmild kar på 1200-tallet da han delte ut gaver til barn på klosterskolene. Det var allerede vanlig å gi gaver ved jule- og nyttårstid, men nå ble denne tradisjonen knyttet til St. Nikolaus. Skikken spredte seg fra klosterskoler til vanlige skoler.
De fleste beretninger om Nikolaus-gaver stammer fra Tyskland. Natt til 6. desember satte barna et lite skip i vinduet, siden Nikolaus var sjøfolkenes helgen. Om morgenen var det fylt med søtsaker og smågaver. Da hadde Nikolaus vært der om natten. Båten ble siden byttet ut med en sko, og fra skoen kom strømpen, ifølge oppslagsverket.
Hjemmelaget jul: Kos man kan spise selv - eller glede andre med
St. Nikolaus ble av vanlige folk knyttet til andre overjordiske og mytologiske figurer som hørte til juletiden. Han fikk blant annet en tjener som heter Swarte Piet, eller Sinterklas, i Nederland.
På 1700-tallet tok nederlandske utvandrere med seg Sinterklas til Amerika der de innviet sin første kirke til St. Nikolaus i Ny Amsterdam, senere New York.
Les også: Tre småbarnsfamilier: Slik er våre adventstradisjoner
Amerikaner fant opp nissens verksted
Det vokste fram en forestilling om St. Nikolaus som en liten lubben mann, med brebremmet hatt, lang nederlandsk krittpipe og arbeidsbukse.
I 1809 hentet forfatteren Washington Irving inspirasjon fra et litterært selskap som pleiet gamle nederlandske skikker, og laget den første beskrivelsen av St. Nikolaus som rir gjennom luften i en slede trukket av reinsdyr.
Sinterklas ble amerikanisert til Santa Claus, og den katolske festdagen 6. desember ble byttet ut med 25. desember, som amerikanerne feirer jul på. Tjeneren hans, Sinterklas, forsvant, og han måtte klatre ned pipa selv for å legge gavene i strømpene.
Hjemmelaget jul: Gaver alle kan gi bort med et smil
Teologiprofessoren Clement C. Moore bidro i 1823 gjennom diktet «Et besøk fra St. Nikolaus» til at Santa Claus ble allment kjent. Han beskriver hvordan han kommer farende julenatten i en slede trukket av åtte reinsdyr, og han har hvitt skjegg, er liten og fyldig og kledd i pels.
40 år senere illustrerte avistegneren Thomas Nast Moores dikt i juleutgaven av magasinet «Harper's Weekly». Nasts småtykke, piperøykende og godlynte Santa Claus ble veldig populær. Det var også Nast som fant opp julenissens verksted og plasserte det på Nordpolen.
Hjemmelaget jul: Dropp dorullnissen - prøv noe nytt på juleverksted
Siden er julenissen blitt kommersialisert verden over, gjennom blant annet gjennom en serie populære reklametegninger- og filmer for Coca-Cola.
Han dukker nok opp i år også. Om du har vært snill, da.
Kilde: Store norske leksikon
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.