Disse adventstradisjonene bør du holde fast ved
…og nei, det er ikke jul riktig ennå
De siste årene har advent gått fra å være en rolig ventetid til å bli en hektisk periode med juleforberedelser, mener merkedagsekspert.
Frem til langt ut på 1900-tallet var advent mer en del av kirkeåret enn det var forberedelser til jul. På 1950-tallet begynte det å snu, med nye symboler, som julestjerne og adventkrans.
– Adventskalenderen, nå like kjent som julekalender, og mesteparten av juleskikkene våre kommer fra Tyskland, sier merkedagsekspert Birger Sivertsen, til Familieliv.
Kom i julestemning: Tre ulike familier: Slik er våre adventstradisjoner
Tre måneder med julefeiring
Utformingen av dagens adventstradisjoner begynte for alvor da TV-en kom på 60-tallet, med at verten tente lys og leste dikt. Siden den gang har det ballet på seg, forteller Sivertsen.
Han fortsetter:
– Advent er ankomst. Man forbereder seg på at Jesus skal komme, og starter nedtellingen til julaften. Det er kanskje den fineste og mest spennende tiden på året, og det er ingen annen tid som har så mange skikker og tradisjoner.
De siste årene har imidlertid adventstiden blitt noe annet enn det den historisk sett var.
Perfekt helgeaktivitet: Lag enkel og morsom julekalender til hele familien!
– Fra 70-tallet eksploderte det, og i dag har vi tre måneder med jul. Vi begynner i oktober, og når julen faktisk kommer blir den egentlig en reprise. Da har ungene allerede drukket julebrus i to-tre måneder.
Personlig mener Sivertsen det er synd at julen for mange starter ved høstferien.
– Mange mister det meste av spenningen, forventningen og gleden når man har juletre fra november til februar. Det er jo helt vanvittig. Stadig flere kaster ut juletreet sitt første juledag, fordi de er så ferdig med julen når julaften er over.
Kjøper du julegavene hjemmefra? Triksene for smart netthandel
Lystenning, dikt og baking
Merkedagseksperten mener derimot det er viktig å holde på adventstradisjonene.
– Vi har mange tradisjoner å ta vare på fra tidenes morgen. Noen er borte, men noen er fortsatt igjen. Det er viktig å holde på disse tradisjonene, for det gir oss glede. Å tenne fire lys, et hver søndag i advent, mens man leser Inger Hagerups dikt «Advent» er en slik tradisjon, mener Sivertsen.
Han synes også adventsstaken og utebelysningen kan få komme frem fra kjelleren første søndag i advent, men at julepynten bør få ligge i fred en god stund til.
– I gamle dager var adventstiden preget av mer alvor enn i dag, med faste, bot og forsaking. Vi har heldigvis fått noen nye tradisjoner som barna setter pris på også.
Husker du noen av disse juletradisjonene? Slik har de forandret seg
Å bake pepperkaker er en tradisjon mange trykker til brystet i adventstiden, og noe barna synes det er veldig stas å være med på.
– I dagens travle, stressede samfunn er det få som tar seg tid til å bake syv slag, men det er veldig koselig hvis man har tid til å lage én eller to sorter julekaker, sier Sivertsen, som mener det slett ikke bør være krumkaker og fattigmann.
– Det går minst like fint å lage fløtekarameller eller konfekt! Det er et kjempealternativ.
Blogg: Stol på deg selv, kjære mamma!
Luciafeiring og pakkekalender
Luciafeiring er også en skikk vi har holdt liv i, mye takket være barnehagen og skolen som gjerne baker lussekatter og går i Luciatog. Natt til 13. desember er det dessuten Lussilangnatt. Dette er ifølge gammel folketro den eneste dagen i året hvor dyrene snakker sammen, og hvor troll og tusser er ute for å sjekke om folk har stelt i stand til jul.
– Det er en koselig tradisjon at barna vekker foreldrene på Luciadagen, og at man spiser lussekatter til frokost, sier Sivertsen.
Tips: Småbarnsmor: Dropp pakkekalender til barna - lag heller en familiekalender
Tross disse skikkene, er det kanskje advents- eller julekalenderen som for mange familier er det sikreste tegnet på at vi nærmer oss jul.
– Pakkekalenderen slik vi kjenner den i dag dukket opp på 80-tallet, men har de siste årene tatt helt av. Allerede for mange år siden var det en i klassen til datteren min på barneskolen som fikk et dyrt dataspill som første kalendergave. Hva får det mennesket som julegave da? Et landsted? Spør Sivertsen undrende.
Ønsker du å lage en alternativ julekalender? La deg inspirere av småbarnsmoren Jeanette eller lag din egne kreative aktivitetskalender.
Få med deg denne: Siris overlevelsesguide for forvirrede mammaer
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.