Vil inkludere flyktninger gjennom fotball
Ti flyktninger har seks måneder på seg å bli klare til Norway Cup. Det skal de få til sammen med ti norske ungdommer og fotballegenden «Myggen».
– Vi skal danne et fotballag som i vår skal trene frem mot deltakelse på Norway Cup til sommeren, sier Rolf Choi Tenold.
Han er daglig leder i Streetfootball Norway, og sammen med Erik «Myggen» Mykland skal han trene laget frem mot sommeren. Prosjektet har fått navnet «Fotballkompis», og er et underprosjekt av Røde Kors Ungdoms «Flyktningkompis» - et samarbeid mellom Røde Kors Ungdom, Streetfootball Norway og REMA 1000.
Stor reportasje: Har Sandefjord funnet suksessoppskriften på integrering?
Forskjellene forsvinner
Målet med prosjektet er at enslige flyktninger lettere skal integreres og inkluderes i det norske samfunnet ved å bli kjent med og være sammen med norske ungdommer ukentlig.
«Myggen» gleder seg til å sette i gang, og har stor tro på prosjektet.
– Forskjellene forsvinner på fotballbanen, og personlighet kommer frem. Og når fløyta går i slutten av en kamp, har man kommet nærmere hverandre. Det er derfor vi gjør dette, sier den norske fotball-legenden - og fortsetter:
– Vi er glade i sport, og vi er også glade i mennesker. Uansett språk og hudfarge. Og når vi i tillegg kan konkurrere, er det er en ekstra gulrot.
Les også: Seniorforsker om integrering: – Vi er i ferd med å ta to steg bakover
Trener på Ullevaal
Fra februar er gruppen i gang med trening, og de første treningene vil være på Ullevaal stadion i samarbeid med Norges Fotballforbund og REMA 1000.
Guttene er i slutten av tenårene og har kommet til Norge som enslige flyktninger. Arrangørene, både trenerne og Røde Kors, håper at fotballaget vil være en døråpner for flyktningene - og at det gjennom prosjektet vil bli lettere for ungdommene å bli inkludert i det norske samfunnet.
– «Flyktningkompis» er en målrettet satsing med diverse aktiviteter mot bosatte flyktninger og enslige mindreårige. Nettverk og venner er veien inn i det norske samfunnet, og vi har aktivitetstilbud for dem på mottak. Men vi så at vi kunne gjøre mer, og innså at idretten er en arena for integrering og inkludering, sier Trine Munkvold Lindset, nasjonal prosjektkoordinator for «Flyktningkompis» i Røde Kors.
Planleggingsfasen for «Fotballkompis» begynner å nærme seg slutten, og det er knappe to måneder igjen til treningene starter for fullt.
Fysioterapeut: Derfor bør barna være i aktivitet
Lavterskeltilbud
Når Familieliv møter flyktningene samler de inn sko- og draktstørrelser, slik at utstyret de trenger til fotballtreningene står klart til første trening i februar. De virker ivrige på å komme i gang, og de lover alle å trene under juleferien slik at de er klare.
Yosef Ihdego sitter i landsrådet til Røde Kors Ungdom, og han har stor tro på prosjektet.
– Det er et hjertevarmende tiltak, og et lavterskeltilbud hvor alle blir sett, hørt og respektert. Det er viktig å komme sammen og bli kjent med de nye menneskene i området ditt – og dette er en fin måte å gjøre det på.
En langsiktig målsetning med prosjektet er å etablere en nasjonal «Fotballkompis»-turnering, og det foreligger allerede planer for lignende prosjekter i flere andre distrikter i Norge.
Stor oversikt: Finn inne-idretten som passer ditt barn
Les også: Barna strømmer til turnhallene
Dersom du ønsker å være en del av prosjektet og spille på laget, kan du kontakte Rolf Choi Tenold på choi@streetfootball.no.
Laget er også på jakt etter en bane å spille på når våren kommer. Tips og innspill kan sendes til choi@streetfootball.no.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.