Dro på utveksling: Fikk en familie for livet i USA
Torunn Seyffarth (18) bestemte seg allerede på barneskolen for å ta et utvekslingsår. Det er et valg hun ikke angrer på i dag.
18-åringen går sisteåret på Asker videregående skole. Før sommerferien kom hun hjem etter et skoleår i USA, nærmere bestemt byen Louisville i Illinois.
– Jeg har hatt lyst til å være utvekslingsstudent i veldig mange år, og jeg husker at jeg snakket om det allerede i 7. klasse, forteller hun til Familieliv.
Valget føltes likevel stort og viktig da hun 15 år gammel måtte bestemme seg for om hun skulle reise. Av venner fikk hun høre at hun kom til å gå glipp av mange kule fester mens hun var borte.
Har du lest denne? Er tenåringen din klar for et år i utlandet?
– Jeg ville gjøre noe nytt. Det er ingenting spesielt ved andreåret på videregående i Norge, og jeg tenkte at om 20 år vil jeg uansett ikke komme til å huske det. Ett år i USA ville derimot gjøre meg rik på minner og opplevelser.
Foreldrene til Torunn støttet valget om å reise helt fra starten.
– Jeg syntes det var gøy at hun ville dra, og jeg tenker at det er en fin opplevelse og erfaring. Vi prøvde å påvirke henne til å velge et annet land enn USA. Verden har så mye mer å by på enn den amerikanske kulturen som ungdommen tilbys gjennom TV og film. Det er veldig lett å følge strømmen, og vi håpet at Torunn skulle vurdere å velge mer utradisjonelt, men hun var så reflektert rundt valget sitt og var sikker på at det var dit hun ville dra, forteller mamma Henriette Seyffarth.
Ta testen: Er du klar for et skoleår i utlandet?
Stor omstilling
Starten på utvekslingsåret skulle vise seg å ikke bli helt slik Torunn hadde forestilt seg. Louisville er en liten by med bare 1.200 innbyggere og 200 elever på skolen.
– I starten fikk jeg kultursjokk. Jeg trodde jeg hadde forberedt meg godt, men det ble en stor overgang. Jeg prøvde likevel å se på det som en positiv ting; at færre mennesker og et lite sted ville gjøre det lettere å komme i kontakt med folk.
Torunn ble plassert i en amerikansk familie med to døtre. Også i hjemmet måtte Torunn gjennom en omstillingsprosess.
– Foreldrene forventet at barna skulle støvsuge kjøkkenet og stua hver dag etter skolen. Noen ganger mente de jeg ikke hadde gjort det bra nok, selv om jeg gjorde mitt beste, og i starten var det vanskelig at de ikke var fornøyde.
Holder kontakten
Det var imidlertid en erfaren vertsfamilie Torunn bodde hos, og de hadde gode rutiner for konfliktløsing.
– Vi hadde familiemøte hver søndag, og det gjorde alt mye lettere. Med én gang det var en konflikt, løste vi den. På slutten av året husket jeg nesten ikke at det hadde vært problemer i det hele tatt, forteller Torunn.
Og det var nettopp vertsfamilien som skulle vise seg å bli det aller viktigste for Torunn i løpet av skoleåret. Foreldrene og barna var nemlig svært opptatte av samhold og tilbragte mye tid sammen med resten av storfamilien. Torunn har fremdeles daglig kontakt med flere av dem via sosiale medier.
– Selv om jeg var den femte utvekslingsstudenten de hadde hatt boende hos seg, tok de meg virkelig godt imot. Jeg har aldri før hatt en søster, og plutselig fikk jeg to vertssøstre som ble mine bestevenninner med én gang. Endelig fikk jeg noen å snakke med om klær og andre jenteting, sier Torunn med et smil.
Har du lest denne? Den første kjærlighetssorgen: Charlotte (17) var knust i ett år
For foreldrene hjemme i Norge var det betryggende å vite at Torunn hadde det bra og ble godt ivaretatt.
– Vi snakket med vertsfamilien både før og under Torunns opphold. De er varme mennesker og vi var trygge på at de tok godt vare på henne. Dessuten var de veldig flinke til å sende meldinger og oppdatere oss underveis, forteller Henriette.
Fikk oppleve mye
Når Torunn ikke var sammen med vertsfamilien, var det en helt spesiell aktivitet som opptok mye av tiden hennes.
– Der jeg bodde var det vanlig å drive med sauetrening. Jeg trente sau på tredemølle for at den skulle få mye muskler, og måtte barbere og vaske den. Vi deltok i utstillinger der målet var å ha sprekest sau med mest mulig muskler, forteller Torunn.
Hobbyen førte meg seg en del reising, og Torunn besøkte totalt syv stater i løpet av skoleåret. Hun var heller ikke redd for å bli med familien på nye aktiviteter.
Les også: Slik takler du ungdommens kjærlighetssorg
– Det var ikke alltid jeg hadde kjempelyst til å være med på alt familien gjorde, men jeg var innstilt på å alltid si ja. Som utvekslingsstudent må man være åpen for nye ting, og jeg føler at jeg fikk oppleve veldig mye.
Var aktiv for å unngå hjemlengsel
Ved å holde seg aktiv unngikk Torunn å kjenne på hjemlengsel. Hun råder andre utvekslingsstudenter til å gjøre det samme, og mener man bør passe seg for å ha altfor mye kontakt med venner og familie hjemme i Norge. Hun mener det kan være til hinder for å bli kjent med nye mennesker.
Les også: Når skal tenåringen få lov til å overnatte med kjæresten?
– Det verste man kan gjøre når man har hjemlengsel, er å sitte på mobilen og snakke med venner og familie i Norge. Man må heller komme seg ut og finne på ting. Dessuten er det veldig viktig at foreldrene ikke tilbyr sønnen eller datteren sin å kjøpe en flybillett hjem med én gang noe er vanskelig. Noe av meningen med utvekslingsåret er jo å stå på egne ben, klare ting selv og være selvstendig, sier Torunn.
Mamma Henriette er enig.
– Jeg synes det er trist når jeg hører om elever som reiser hjem etter veldig kort tid. Man kan selvfølgelig være veldig uheldig, men som regel er det lurt å gi oppholdet en sjanse og bruke litt tid. Man lærer mye av de dårlige dagene også. Foreldrene som sitter hjemme må være klar over at et utvekslingsår ikke bare er en dans på roser, sier Henriette.
Hun anbefaler på det sterkeste å la de unge, håpefulle få reise utenlands på videregående.
– Det er en opplevelse for livet, og bidrar til å utvide horisonten. Torunn er blitt mer voksen og mer ansvarlig. I tillegg har hun jo fått en ekstra familie – og det er bare en bonus.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.