Lærer 1000 ord ekstra: Barnas språk blir best med familiemiddag hver dag
Familiemiddag og hyggestunder rundt spisebordet har stor betydning for barns utvikling, viser forskning.
Å samle hele familien rundt middagsbordet flere ganger i uken kan være utfordrende i en hektisk hverdag. Kanskje kommer fotballtreningen eller dansetimen i veien. Kanskje vil man heller spise i fred foran TV-en, eller på soverommet med dataen på fanget.
Ifølge forskning kan det være viktigere å inkludere familiemiddagen som en rutine i hverdagen enn mange kanskje tror. Her er noen av grunnene.
Barn lærer nye ord
En amerikansk studie fra 2006 viser at små barn som regelmessig spiser middag sammen med foreldrene sine i snitt lærer 1000 ord man ikke bruker i vanlig dagligtale. Til sammenligning lærer barn som ikke har en slik rutine, gjennomsnittlig 143 slike ord.
Sett denne? Slik håndterer du andres «rakkerunger»
Øker sjansene for gode karakterer
Også for de litt eldre barna er middagsrutiner viktig. Forskning viser at ungdom som spiser sammen med foreldrene sine fem til syv ganger i uken har større sjanse for å få toppkarakterer. Grunnen er at ungdom som er vant med en strukturert hverdag, også gjør det bedre på skolen.
Skaper gode kostholdsrutiner
Regelmessige middager skaper gode vaner hos barn, viser amerikansk forskning. Undersøkelsen av 8677 jenter og 7525 gutter i alderen ni til 14 år fant at de barna som var vant med middagsrutiner hjemmefra, også la til seg andre gode kostholdsrutiner. Blant annet spiste de mer frukt og grønnsaker.
De barna som hadde gode matvaner med seg hjemmefra, fikk også et sunnere kosthold som voksne og slet mindre med overvekt, viser samme studie.
Les også: Stjernekokkenes tips for å lykkes på kjøkkenet
Hindrer fedme
Atmosfæren rundt middagsbordet er også viktig, viser forskning. En amerikansk studie, som inkluderte rundt 8000 barnehagebarn, konkluderte med at de barna som så på TV mens de spiste middag hadde større sjanse for å bli overvektige. De samme tendensene har forskere sett i Sverige, Finland og Portugal.
Les også: - Kan barna gå, kan de lage mat
Skaper gode relasjoner og holdninger
En studie fra New Zealand viser at barn som spiser sammen med foreldrene sin ofte har en mer positiv holdning til fremtiden. Samtidig viser amerikansk forskning at ungdom som spiser sammen med foreldrene sine, får et bedre forhold til dem. De fleste av de 1000 ungdommene som ble spurt i en amerikansk undersøkelse fra 2007 svarte at det var rundt middagsbordet de snakket mest med foreldrene.
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.