Det mener Preben Ottesen. Han er avdelingsdirektør på avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet. De er også de eneste i landet som har gjennomført omfattende hodelusundersøkelser.

Man kan si han kjenner lusa på gangen, og i Norge er det den du har under vinterlua som er problemet.

For det finnes tre typer lus mennesker kan oppleve å få; hodelus, kroppslus og flatlus.

- Kroppslusa legger egg i klær, men for å ha en sjanse til det må man gå i de samme klærne dag inn og dag ut, og slik er det mer et rensligshetsproblem. Den finnes knapt i Norge i dag. Den tredje er en annen type og veldig forskjellig. Den er ikke et familieproblem, men mer mellom voksne, så i denne sammenhengen bør vi holde oss til hodelus, sier Ottesen. 

Les også: Astmamedisiner kan hindre vekst hos barn

Det er på denne årstiden det selges mest midler, så slik sett kan man kalle det høysesong nå. Men ifølge spesialisten har det en annen forklaring enn du kanskje tror.

- Barn har kanskje hatt den gjennom sommeren og blitt smittet av nye sommervenner. Det tar gjerne to-tre måneder fra man smittes til man oppdager det. Så kommer barna sammen i august, og i september, oktober og november begynner man å klø. 

Avliver myte

At det er på denne tiden barn begynner med luer i kulden, har ikke noe med lusproblematikken å gjøre. Det er å avlive en myte, opplyser Ottesen.

- «Alle» vet at det smitter gjennom luer, men det er feil. Det skjer ved direkte kontakt fra hode til hode. Vi finner ingen lus på luer. Man kan finne det på puter, men det er døende lus, i ferd med å avslutte sitt korte liv. Friske hunner som er ferdigparet er raske til å krabbe fra ett hode til et annet ved kontakt. De beveger seg som apekatter i tauverk, men på glatte flater er de som bambi på isen.

Avdelingsdirektøren og hans medarbeidere har kjørt store hodelusprosjekter, spesielt i Oslo, men også i andre byer. De gikk aktivt ut og gredde 3000 barn, i tillegg til å gjennomføre spørreundersøkelser.

FLÅTT JOBB: Preben Ottesen gransker her 8000 flått i 2009. Foto: NTB Scanpix

De fant blant annet en viss sammenheng mellom hyppighet og byens størrelse. Tallene var høyest i Oslo og Bergen, og noe lavere i Trondheim, Bodø og Tromsø. 

Les også: 20 nordmenn får blodpropp hver dag - sjekk symptomene

Han kaller problemet utrolig vanlig i Oslo. 60 prosent av jentene og 50 prosent av guttene har hatt det en gang i livet innen sjetteklasse. 

- Der og da, når vi var ute og gredde, fant vi det på rundt to prosent, men det varierte litt mellom én og fem. Hvert år får rundt syv prosent hodelus for første gang, sier Ottesen og tilføyer:

- At skolen sender ut skriv om at nå er det hodelus og at alle må sjekke er vel og bra det, men det er der hele tiden. Det er alltid lus.

Plagene?

- Man klør, og enkelte synes det er fryktelig flaut, men det er det ingen grunn til å synes. Det henger litt igjen med kroppslus og at det er urenslig, men vi gredde barn i Oslo med silkemykt hår – og hodelus hadde de. 

Forebygge?

- Det er ikke så enkelt, men det gjelder å sjekke ofte. I vår undersøkelse viste det seg at folk er veldig flinke til å behandle, men det feltet der det virkelig svikter er sjekkehyppigheten. Kjernen i problemet er at det tar lang tid fra smitte til oppdagelse. Da har lusen hatt mange generasjoner, og man har rukket å smitte andre.

Les også: - Kan barna gå, kan de lage mat

Det finnes to varianter av sjekk. Den ene går raskere, mens den andre nok er mer effektiv.

- Hurtigvarianten er å gre tørt hår med hodet bøyd over et hvitt håndkle. Det er lettere å gre og man ser lusen bevege seg på håndkleet, men faren er at den smetter unna før kammen kommer.

- Internasjonalt anbefales greing i vått hår, men da må man huske på å tørke av kammen på et hvitt håndkle, for lusen er ubevegelig i noen minutter før den begynner å røre på seg. Enkelte foreldre har sterke meninger om hvilken metode som bør benyttes, men skal jeg velge én, blir det den mest tungvinte. Samtidig er hurtigvarianten uendelig mye bedre enn ikke å sjekke i det hele tatt, sier Ottesen.

Legemidler?

- Det er bare å stresse at vi har effektive medisiner, og flere av dem lover 100 prosent effekt. Men det hjelper ikke å ha 100 prosent der og da når man behandler. Det handler også om syklusen med smitte og gjensmitte. Man må sjekke og varsle nære venner av barnet om det oppdages.

Fakta: 

Hodelus: Den er 2-3 millimeter lang, og er grå, brun eller svart – eller rød når den har sugd blod. Den har griperedskaper på beina tilpasset hodehåret, og påvises normalt enklest i nakkehårene.

Kroppslus: Den ligner på hodelusen og lever langs sømmer i klærne. Sjelden i Norge.

Flatlus: Kortere og bredere enn de to over. Den trives på områder med kraftig kroppshår, først og fremst kjønnshår, eller øyenbryn eller øyevipper. Den suger blod og spyttet fra lusa kan føre til lokal irritasjon og plagsom kløe. (Kilde: Norsk Helseinformatikk)

Mer info: Folkehelseinstituttet (fhi.no)