Ekspert om norske småbarnsforeldre: – Alle har dårlig samvittighet
** Det er lov å betale for barnevakt eller lese avisen foran barna, mener ekspertene.
Det å ha dårlig samvittighet overfor barna er blitt en del av det å være foreldre, mener norske eksperter.
– Alle har dårlig samvittighet, men det synes jeg vi skal kaste over bord. Blir det sånn at man som foreldre føler behov for å hente seg inn alene, bør man revurdere måten man legger opp hverdagen på, sier Inger-Lise Køltzow.
Hun er pedagog, firebarnsmor og forfatter. Køltzow har både jobbet som lektor og drevet familiebarnehage.
Bruker nanny - sliter med samvittigheten
Det syntes Køltzow er tullete. Hun mener norske foreldre bruker for mye energi på å ha dårlig samvittighet ovenfor barna.
Det er et av temaene hun skriver om i boken «Tid med barn». Den handler om å skape en familiesfære der alle kan slappe av sammen. En hverdag der ikke alt skjer på barnas premisser.
– Det er helt greit å ta med barna på å vaske huset, eller å la dem leke for seg selv mens du leser avisen. Det skal man ikke ha dårlig samvittighet for. Man skal heller ikke ha dårlig samvittighet for å bruke barnevakt.
Køltzow mener mange foreldre stresser mer når de er sammen med barna enn de behøver.
– Forskning viser at vi leker mye med barna. Mange leker mer enn vi har lyst til. Vi gjør det fordi vi har dårlig samvittighet, og det merker barna. Det er bedre å leke så mye man selv har vil, og så heller ta med barna på de hverdagstingene man som foreldre trenger å gjøre.
Har du lest denne? Slik leker du med barna - alder for alder
Forsker: – Tid med andre voksne kan være et gode for voksne og barn
Brita Bungum ved NTNU har forsket på barneomsorg og barns opplevelser av foreldres arbeidsliv i Norge. Hun mener at foreldre generelt, og da spesielt mødre, kanskje har unødvendig mye dårlig samvittighet for det å være borte fra barna.
– Men både min egen og internasjonal forskning viser at barn av yrkesaktive foreldre lever veldig greit med to foreldre i full jobb, sier hun.
Forskeren legger til at barn er sensitive observatører av foreldrene. De får med seg mer enn mange tror og oppdager for eksempel hvis foreldre, som er fysisk tilstede, egentlig er fraværende fordi de er slitne eller tenker på andre ting enn barna.
– Det å komme seg ut av hjemmet, ha tid til kontakt med andre voksne kan være et gode for både barn og voksne. Kanskje kan en få mer overskudd til å være en bedre omsorgsperson dersom en får noen slike frirom innimellom?
VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.